Bijzondere waarnemingen februari 2025

03-03-2025
Foto: Philippe Fortain
Foto: Philippe Fortain

Het lentegevoel begint te groeien. Dus geven we snel nog even een overzicht van de laatste échte wintermaand in VA+.

Het groepje toendrarietganzen dat begin 2025 werd gezien in Semmerzake dook terug op halverwege februari (7ex). Toendra's worden niet elke winter gezien in VA+. Kolganzen werden dan weer regelmatig opgemerkt, in kleine groepjes. De grote aantallen van vorige winter haalden we deze keer niet.

Het mannetje topper dat al sinds januari aanwezig is op de Schelde in Ruien werd nog gezien tot de derde week van februari. Nadien werd er ook nog een mannetje gezien op de Callemoeie (NGE). Ook al even aanwezig: het vr. nonnetje eveneens op de Callemoeie. Tussendoor zat er kort ook een vr. op de Tweeling in Eke (CSN). Op de Donk in Oudenaarde kwam een man grote zaagbek 3 weken lang verblijven (SCL).

Geoorde fuut liet zich af en toe eens opmerken op de Callemoeie.

Kraanvogels werden gezien/gehoord over Ronse (DVH), Eke (KPE) en Petegem (SBO). Telkens 1 of max. 2 ex. Roerdomp werd gezien aan de Donk (DVDP). Daar werd in de omgeving ook regelmatig kleine zilverreiger gezien. De 3 à 4 koereigers maakten de winter vol in VA+. Ze werden nog steeds opgemerkt in Melden en gingen slapen op de Donk. Slaapplaatsen van grote zilverreiger waren te vinden in Zingem en de Donk. Opvallend: op de Donk kwamen grote en kleine zilverreiger slapen, samen met koereiger!

Eind februari was er trek van goudplevier, met verschillende groepjes over Franskouter in Boekel (HVE). Bokjes werden gezien in Roborst (LNE) en Zingem (DVDP).Op de meeuwenslaapplaats van de Callemoeie werden de volgende maxima geteld: 7200 kokmeeuw, 3000 stormmeeuw, 300 zilvermeeuw, 34 kleine mantelmeeuw, 6 pontische meeuw, 1 geelpootmeeuw, 3 zwartkopmeeuw. Een grote mantelmeeuw werd gezien langs de Schelde in Eke (DDG).Bij de roofvogels kwam havik in 7 km-hokken in de notitieboekjes te staan. Blauwe kiekendief werd in 30 km-hokken gezien. De slaapplaats in de Langemeersen werd héél druk bezocht. Het max. aantal ging tot 13 ex, tijdens de simultaantelling. Rode wouw werd 4x opgemerkt. In St-Lievens-Houtem werd smelleken gezien (JME).

Nog een publiekstrekker: de 2 velduilen van de Langemeersen. Hordes fotografen zijn er ondertussen op af gekomen. We herhalen graag nog even de richtlijnen: blijf op de openbare weg en wandel niet in de meersen zelf! Ransuilen werden op een 5-tal locaties gezien. Ook de oehoe's waren behoorlijk actief.

Middelste bonte specht werd op 7 locaties gezien/gehoord. Ook de zwarte specht liet zich in 5 verschillende km-hokken zien of horen.

Het was enigszins te verwachten: RAAF in VA+. De laatste 2 weken stroomden verschillende waarnemingen binnen dicht bij de taalgrens: Heynsdaele Ronse (Daan D.) en het Kluisbos. Overvliegende en roepende raven. Verdere expansie vanuit Henegouwen wellicht? Benieuwd waar dit heen gaat.

Veel is het niet, maar we zijn er toch blij mee: 5 zp van grote lijster in februari.

Roodborsttapuitjes overwinterden nog op een 6-tal locaties. Ringmussen worden steeds zeldzamer. Er werden er nu nog gezien in Grotenberge, Zegelsem en Wortegem. Appelvinken kenden écht wel een topwinter. Nog steeds worden er regelmatig waargenomen, met een max. van 5 ex in het Spei in Leupegem (LVDW). Goudvink werd op 4 locaties gezien. Barmsijzen werden gezien aan de Donk, Bos t'Ename en de Pyreneeën in Ronse. Europese kanarie werd gezien in een tuin in Welden (GGR). Geelgorzen werden waargenomen in het zuiden van onze regio.Een beetje fenologie om met af te sluiten? De eerste zingende tjiftjaffen, zwartkop en zwarte roodstaarten staan er al op. Er passeerden ook al enkele grutto's langs de Kaaimeersen.

Met het mooie weer van de komende week zullen er ongetwijfeld nog lentekriebels opborrelen bij enkele vogels.

Dimitri Van de Populiere
Foto: Velduil in de Langemeersen
 (Philippe Fortain)