Wat heeft de Vogelwerkgroep (VWG) te bieden?

De vogelwerkgroep is een groep vrijwilligers, die dezelfde hobby delen: het observeren van vogels. We zijn een gezellige groep mensen met een enorme variatie aan achtergrond, leeftijd en (vogel)kennis.

Onze werking kan in twee grote delen opgesplitst worden: enerzijds natuurstudie en natuurbehoud en anderzijds het promoten en toegankelijk maken van onze hobby.

Geelgors - Bart HeirwegNatuurstudie mag dan misschien wat geleerd klinken, eigenlijk is dat niet meer dan vogels kijken, waarbij de gegevens worden bijgehouden zodat deze verder kunnen bewerkt of onderzocht worden. We tellen 's winters bijvoorbeeld de overwinterende watervogels in ons gebied, we inventariseren tijdens de zomermaanden onze broedvogels, werken mee aan projecten rond het behoud van akkervogels, ... Zoals je leest doen we inderdaad aan studie, maar zitten we niet in stoffige kamertjes in de boeken verzonken, we kijken gewoon naar vogels en houden daarvan de gegevens bij.

Grote bonte specht - Bart HeirwegHet tweede luik is het toegankelijk maken van onze hobby en dat doen we op verschillende manieren:

  • We organiseren drie keer per jaar een Vogelkijkersbijeenkomst. Deze gaat steeds door op de tweede woensdag van de maanden januari, mei en september in zaal 'Amigo' te Heurne. Naast enkele educatieve uiteenzettingen, kondigen we ook steeds onze komende activiteiten aan en we eindigen vaak met een leuke vogelquiz. Op deze bijeenkomsten zijn zowel beginnende als meer gevorderde vogelkijkers welkom.

  • We houden ook geleide wandelingen, sommige zijn gericht op vogelzang, andere op watervogels, sommige binnen onze regio, andere gaan dan iets verder... In een groep zie je vaak vogels die je alleen misschien had gemist en bovendien staat er steeds een ervaren gids klaar om je tips en advies te geven.
    In de migratieperiode houden we ook trektellingen en dan noteren we alle overtrekkende vogels op weg naar hun overwinterings- of broedgebieden.

  • Met de vogelwerkgroep houden we ook al onze waarnemingen bij in een landelijke database www.waarnemingen.be, waaruit je achteraf ook mooie samenvattingen, overzichten en statistieken kunt genereren.

  • Verder is er ook het natuur-forum waar je terecht kan met al je vragen en waar gediscussieerd kan worden over tal van vogel-gerelateerde onderwerpen.

  • Voor wie op de hoogte wil blijven van de laatste zeldzaamheden of wil communiceren met het bestuur van de vogelwerkgroep kan zich inschrijven op onze yahoo-groups-mailinglist.

Zoals je ziet is er voor elk vogelkijker wel iets te vinden binnen onze werkgroep en iedereen is dan ook welkom of je nu een beginnend vogelkijker of een expert bent, de enige voorwaarde is dat je graag naar vogels kijkt...