Bekijken »
04-02-2021 door DVDP
Tuinwaarneming nachtzwaluw is waarneming van het jaar in VA+
.jpg)
Deze nachtelijke jager is een zeldzame verschijning in onze regio met slechts 7 waarnemingen in de Scheldevallei voor 1990. De soort heeft hier wellicht nooit gebroed, enkel doorgetrokken. In de Leievallei zouden er tot eind jaren '70 wellicht wel nachtzwaluwen gebroed hebben. (bron: "Zijn er nog vogels?" Menschaert). De laatste tien jaren waren er een drietal waarnemingen van deze soort in onze streek. In België is de soort een zeldzame broedvogel, beperkt tot enkele bolwerken, maar ze neemt wel toe.
Op de tweede plaats stond de zwarte zee-eend die in december opdook in Eke, ontdekt door Niko Van Wassenhove. De derde plaats was voor de hop in Petegem-Schelde, ontdekt door Paul Vandenbulcke. Net buiten de top-3 vonden we nog kwartelkoning, grote zee-eend, vale gier, 2x zeearend, roodhalsfuut, krooneend, ijsgors, bladkoning, kwak, koereiger en middelste zaagbek.
Het is al het tiende jaar dat de VWG deze award uitreikt. Het lijstje oogt ondertussen vrij indrukwekkend.
01-12-2020 door DVDP
Bijzondere waarnemingen najaar 2020

In september is voor enkele soorten de trek al volop bezig. De gierzwaluwen zijn al weg. De wespendieven vertrekken. 3 geoorde futen lieten zich zien op de Callemoeie (TNA). Daar werd ook een zilverplevier gezien (NVW), net als in Petegem-Leie (EDV). Deze kustsoort wordt zelden gezien bij ons met slechts 7 waarnemingen sinds 2000. Ook bonte strandlopers lieten er zich af en toe bewonderen, net als een grote mantelmeeuw (WSI), een dwergmeeuw (NVW), een zwarte stern (LNE), een lepelaar (JDW), een kleine zilverreiger (BDE, TNA) en kruisbek (NVW). Op de Tweelingsputten in Eke verbleven 3 dwergmeeuwen (TMA) na een najaarsstorm. Een zwarte ooievaar vloog over St-Denijs-Boekel (AGO). 2 kleine zilverreigers baanden hun weg over Zingem (DVDP). Visarenden werden gezien in Eine, Petegem, Bachte-Maria-Leerne en Zulte. Havik werd gezien in Wannegem-Lede (NVW) en Dikkelvenne (DDS). In Hillegem vloog een blauwe kiekendief over (WDG). Een velduil vloog over Astene (KVE, VLO). In het Paddenbroek te Berchem riep een draaihals (TLI). In het Kluisbos werd een middelste bonte en zwarte specht gezien (CVDG). Een smelleken joeg op Franskouter in Boekel (HVE). Roepende bladkoningen werd in Eine (DDG) en Nederename (BDE) gehoord. Deze voorheen zeldzame soort duikt steeds vaker op bij ons. Een beflijster werd gezien in Sint-Lievens-Houtem (PHE). Grauwe vliegenvangers werden gezien in Zingem (CDM) en Ronse (RWE). Bonte vliegenvangers op doortrek werden opgemerkt in Hundelgem (DKA), Gavere (JaVH) en Eine (DDG). Gekraagde roodstaart dook ook op op 7 locaties binnen de regio. Ook paapjes op doortrek werden op verschillende locaties gespot. Een duin- en roodkeelpieper trokken over Franskouter alsook een ortolaan (HVE).
In oktober vond ook Eurobirdwatch plaats waarbij zoveel mogelijk trektelposten over heel Europa tegelijkertijd bemand worden. Ook onze regio droeg zijn steentje bij. De telposten in Mater (Hoge Dumpel) en Machelen langs de Leie werden van tellers voorzien. Voor de gelegenheid werd ook de oude telpost op de Hotond terug nieuw leven ingeblazen. De trektelpost van wijlen Geert Colembie werd ook enkele keren bemand, al moesten we het helaas stellen zonder Geerts expertise.
In oktober zat er een toendrarietgans (DVDP) op de Donk in Oudenaarde. Verschillende groepen kolganzen werden op doortrek gezien. De grootste groep: 44 ex TTP Hoge Dumpel (LVDL). Op de Weiput te Zingem zat nog een zomertaling (BDE). Een brilduiker en een zwarte stern zaten op de Tweelingsput in Eke (TMA). Een bontbekplevier (JDW) bezocht de Callemoeie net als nog enkele bonte strandlopers, waaronder 5 ex (WSI) in het begin van maand. Bokjes werden gezien in de Snippenweide (DDG), Eine/Hermelgem (GGO) en de Grootmeers in Zingem (BDE). Een zwarte ooievaar ruste even uit in de Langemeersen te Petegem (BHE). Een koereiger, al de derde dit jaar, trok over Oudenaarde (NGE). Een purperreiger werd opgemerkt vanop TTP Hotond en er vloog ook eentje over de Reytmeersen (ADV). Een kleine zilverreiger zat aan de centrale in Ruien (LDC). Halverwege de maand oktober was er een opvallende buizerdtrek, met enkele dagen na elkaar grote bellen die vaak heel hoog overtrokken. Grootste bel: 52 ex (DDG), hoogste dagtotaal: 114 over TTP H. Dumpel. Haviken werd gespot over Kwaremont, Semmerzake, Eine, Mater en Hillegem. Er waren ook 7 waarnemingen van blauwe kiekendief en een 20-tal rode wouwen. De immer imposante zeearend vloog over Oudenaarde (NGE), de tweede dit jaar. Een juveniele steppekiekendief werd gezien op Franskouter (HVE). Velduilen trokken over Semmerzake (TMA), Deinze (KVE), Schorisse (LNE, BDE, LVDL, TNA) en Petegem (LVDW). Een zwarte specht werd opgemerkt in het Parkbos/Uilenbroek te Lierde (LNE). Smellekens in Petegem-Leie, Mater en Eine. In Zingem werd nog een bladkoning gehoord (JaVH). Appelvinken werden tot drie keer toe gezien over Sint-Maria-Latem (HVE). Een kleine barmsijs vloog over Eine (DDG). Een kruisbek vloog langs de Hotond (XTE). Een ijsgors over Franskouter in Boekel (HVE).
De meeuwenslaapplaats aan de Callemoeie leverde tot max. 6 pontische meeuwen op , 2 geelpootmeeuwen en 2 zwartkopmeeuwen. (BDE, NGE).
In november zwakt de trek wat af. De grote meute is gepasseerd, maar de beweging stopt nooit helemaal. Zo werd over Asper een groep van 33 kleine rietganzen gezien (JaVH). Ook enkele groepjes kolganzen werden nog op verschillende locaties overvliegend gezien. Op de Callemoeie zat een middelste zaagbek (NGE) en een geoorde fuut (EDV). Een andere geoorde fuut zat op de Tweelingsputten te Eke (TMA). Een kraanvogel vloog over Bos t’Ename (PBL). Het aantal waarnemingen van blauwe kiekendief gaat in november ook crescendo, verdeeld tussen trekkers en pleisteraars. Daartussen ook nog 9 waarnemingen van rode wouwen. Een smelleken werd 2x gezien rond TTP Hoge Dumpel (LVDL, LDV). In het zuiden van de regio werd de oehoe ook opnieuw gehoord. De winterroesten van ransuilen raken stilletjes aan ook meer gevuld, al is het aantal roestplaatsen wel sterk teruggelopen in de laatste jaren. De middelste bonte specht, mibo in vogelkringen, werd in Bos Terrijst gezien (FDW). Een zwarte specht werd in Zulzeke gezien (GBO). Een erg late beflijster vloog nog over Michelbeke (DBO). De enige waarneming van de ooit algemene grote lijster was nu te vinden in een tuin in Etikhove. In het Paddenbroek in Berchem vlogen 2 appelvinken over (TLI) en aan de Bolveerput te Semmerzake zat er ook eentje (TMA). In het Paddenbroek werd ook een zeldzame Siberische tjiftjaf geringd (TLI).
Foto: Siberische tjiftjaf door TLI.
01-09-2020 door DVDP
Bijzondere waarnemingen zomer 2020

Ik zou graag ook even benadrukken dat dit een overzicht is van de bijzondere waarnemingen. Dit zegt weinig over hoe het gaat met onze natuur dichtbij, gezien het vaak gaat over soorten die slechts kort ter plaatse blijven voor ze verder trekken. Om echte conclusies te trekken wachten we de nieuwe Vlaamse broedvogelatlas af.
Juni is ondertussen uitgegroeid tot dé gierenmaand in België. Met de juiste omstandigheden kan het gebeuren dat groepjes gieren uit Frankrijk tot bij ons zwerven. We kregen in het verleden al vaker groepjes op bezoek. Ook dit jaar pikten we een kruimeltje mee. GDG zag een vale gier uit het kasteeldomein Ooidonk vliegen. De gier vloog zo laag over dat zelfs via de foto de ring kon afgelezen worden. Het dier was 3 jaar oud en geringd in het Réserve nationale d’Ossau in het departement Pyrénées-Atlantiques. Eind augustus werd het dier terug gezien in de broedkolonie in Frankrijk waar de ring opnieuw kon afgelezen worden.
Begin juni was er ook een zangpost van grauwe gors te Mullem (DDG). Een kruisbek werd gezien in de Hospicebossen te Nazareth (NVW), waar ook de bonte vliegenvangers met jongen nog werden gezien in juni (NVW). Grauwe vliegenvanger werd in 24 km-hokken gezien. Te Hillegem werd een goudvink (DVDB) gehoord. Gekraagde roodstaarten werden gezien in Eke, Gavere, Zulte, Olsene, Kwaremont en Grotenberge. Zingende orpheusspotvogels werden gehoord in Erwetegem (HHA), Grootmeers Zingem (DDG), Elene (TDE), Burreken te Brakel (LVDL) en Nukerke (SFE). Een zwartkopmeeuw vloog over Deinze (VLO). Een grote mantelmeeuw liet zich zien op een parking in centrum Ronse, bij de afvalcontainer (BDE). Een lepelaar vloog over Deinze (VLO). Aan de loods van Bos t’Ename zong een nachtegaal (BVE). In juli komt de trek van steltlopertjes terug op gang. Over de Hospicebossen te Nazareth vlogen in het begin van de maand 8 regenwulpen over (MVB). Er volgden ook nog 3 waarnemingen van overvliegende regenwulpen over Eine, met max. 5 ex (DDG, ADV). Een goudplevier vloog in juli over Asper (JaVH). In Nukerke dook een hop op (RVH). VLO zag zowel over Deinze als Astene 2 zwartkopmeeuwen vliegen. Een pontische meeuw zat langs de Schelde in Eine (DDG). 3 overvliegende zwarte ooievaars werden gezien in Eke (ACO) en Hillegem (MVA). Een purperreiger werd gezien in de Langemeersen te Petegem (BHE). Een kleine zilverreiger vloog over Elene (THA). Een jonge havik vloog tegen een raam in Deinze (RWO). Broedsucces kwam er van 2 koppels visdieven, eentje in Grammene (BDE) en eentje in Eine (DVDP). Aalscholvers kwamen tot broeden in een pyloon vlakbij de Brielmeersen (VLO, EDV) en aan de Callemoeie (NVW). Ze brachten respectievelijk 2 en 3 jongen voort. Dat is voor deze soort toch al haast 20 jaar geleden dat er minstens een broedpoging was. In de Leiemeersen te Bachte-Maria-Leerne werden 6 koppels grutto geteld met behulp van een drone. Havik broedde in Herzele (WDG). De bruine kiekendief kwam uiteindelijk tot broeden in Kluisbergen (mislukt), Langemeersen (jongen op nest, maar geen uitgevlogen?), Snippenweide (3 juvenielen) en Mullem/Huise (3 juvenielen). Nooit eerder waren er zo veel broedsels van deze moeraskiek in onze regio. Een koppel oehoe bracht een jong voort in Ronse. Jonge ransuilen werden gehoord in Bachte-Maria-Leerne, Eine, Zingem, Grotenberge en Ruien. De bonte vliegenvanger in de Hospicebossen bleek niet de enige te zijn die broedt in onze regio. In het kader van het onderzoek van de nieuwe broedvogelatlas kregen NVW en JBU toelating van de graaf om het domein van Ooidonk te betreden. Daar werd minstens nog 1 broedgeval ontdekt.
Over de hele periode stroomden nog 13 waarnemingen van rode wouw binnen en 3 van zwarte wouw. Kwartels werden op 9 locaties gehoord. Middelste bonte spechten werden gezien aan het kasteel van Ooidonck (NVW), Kluisbos (LDE) en Nazareth (GDG). Wielewaal liet zich opmerken in 15 verschillende km-hokken. . De steeds zeldzamer wordende grote lijster bracht jongen voort in Nokere (LKI) en werd verder ook nog gezien in Kruishoutem, Bachte-Maria-Leerne en Bost ’Ename en Bos ter Eecken in Ronse.
Op de Callemoeie te Nazareth werden de hele periode geoorde futen gezien, tot max. 4ex (BDE). Of ze daar gebroed hebben is onduidelijk. De kleine plevieren brachten er wel jongen groot. Begin juni dook er een drieteenstrandloper op in fraai zomerkleed (DVDP). Een zwartkopmeeuw pauzeerde er ook even (NVW). 2 Zwarte sterns doken op in juni (WSI), gevolgd door nog een waarneming in juli (NVW) en augustus (BDE). Een jonge lepelaar verbleef eind juli een dikke week aan de plas (NVW). Een kwak (TNA, BDE) en koereiger (JDW) werden er ook gezien begin juni. Eind juli en begin augustus volgde er nog een waarneming van koereiger. Een overvliegende purperreiger werd in augustus ook gezien (BDE, TNA). Eind augustus verbleven er ook nog een kleine zilverreiger (BDE), 2 bosruiters (TNA) en een bontbekplevier (BDE) aan de plas.
Dé klepper van de zomer moet wel de arendbuizerd zijn die door DDG half augustus gezien werd boven Oudenaarde. Ondanks het snel doorgeven van de waarneming met passende beschrijving, kon het dier niet opgepikt worden door anderen. Het zou de eerste waarneming voor onze regio zijn.
In augustus zag EDV een bosruiter in Grammene. Op het einde van de maand zag HVE maar liefst 35 morinelplevieren over Roborst vliegen. Een purperreiger werd aan een tuinvijver in Zulte gezien (PDE), terwijl er ook een over de Snippenweide in Eine vloog (DDG). Een jonge zwarte ooievaar rustte even uit in Sint-Lievens-Esse (M) en eentje vloog over het Burreken (LNE). Een zwarte specht werd gezien in het Kluisbos (LDC). Een gezenderde Nederlandse grauwe kiekendief vloog over Nazareth naar Wannegem om via Tiegem verder naar Frankrijk te vliegen. In de laatste week van augustus doken ook de eerste paapjes terug op op verschillende locaties.
Foto: Vale gier in Ooidonck in juni door Gilbert De Ghesquière
01-06-2020 door DVDP
Bijzondere waarnemingen lente 2020

De lente begon nat in de eerste weken van maart ,ja echt waar. De steltlopers tankten bij in de natte gebiedjes van de regio. Grutto’s, kemphanen, bonte strandlopers, witgatjes, kleine plevieren en kluten doken op aan de plasjes in de regio. Even rusten en eten, en daarna verder op doortrek naar de permanent nattere gebieden. Zucht, wat een heerlijkheid zou het toch zijn mochten de meersen langs onze rivieren wat langer water vasthouden.
Een zeearend trok in de eerste week van maart over Etikhove (DVQ). Zeearenden doen het vrij goed in de buurlanden, maar zo’n vliegende deur in de regio, dat gebeurt toch niet vaak: 3 waarnemingen in de laatste 10 jaar. Een zwarte specht werd verschillende keren gezien en gehoord in het Kluisbos, en ook eens op de Hotond. De middelste bonte specht doet het zeer goed en wordt op steeds meer locaties gezien. Over Schorisse vlogen 2 kraanvogels (TVM). Op de Snippenweide te Eine werden tot max. 6 bokjes geteld (DDG).Een grauwe gors werd in Mullem gezien (VGA). 2 Europese kanaries doken op in een tuin in Etikhove (JCO).
De Callemoeie te Nazareth is al altijd een magneet geweest voor voorbij trekkende watervogels en steltlopers. Een mannetje krooneend (NVW) dook er begin maart op. Daar werden ook tot max. 6 geoorde futen gezien (NVW). Ook een mooi in zomerkleed getooide roodhalsfuut (NVW) liet er zich zien begin april. Een kleine zilverreiger bleef even ter plaatse half april (NVW). Een of twee bontbekpleviertjes lieten zich langdurige tijd zien op het slik. Ook een zwarte ruiter (BDE/NVW) werd er gezien. Dwergmeeuwen lieten er zich sporadisch zien, tot een max. van 14 ex (BDE) tegelijk eind april. Begin mei vlogen er tot 4 zwarte sterns rond de Callemoeie (BDE, TNA). Twee waarnemingen van bosruiter, waarvan 1 keer 6 ex (JaVH). Een kwak en een koereiger verbleven er ook een dagje (JDW). Een drieteenstrandloper werd er eind mei ook nog ontdekt (TNA), net als grote mantelmeeuw (EDV).
Twee steltkluten (EDV) werden in Zulte langs de Leie ontdekt in april. Overtrekkende regenwulpen werden in Eine (ADV) en Bachte-Maria-Leerne (RDS) opgemerkt. Purperreigers werden ook vier plekken gezien in april, vooral langs de Schelde. Een kleine zilverreiger vloog over de Snippenweide (ADV). 3 Kraanvogels vlogen over Bachte-Maria-Leerne (FGH). Smelleken werd in april gezien in Paulatem (HVE), Zingem (BVE en Franskouter te Boekel (HVE). In Heurne (DDG) en Nokere (LKI) werd een draaihals gezien. Een Europese kanarie vloog over het Parkbos in Lierde (JBE) en in Nederzwalm was er een tijdelijke zangpost (DDG). Twee zwarte ooievaars (PVD) werden op 20 april gezien boven Bos ’t Ename, en konden op nog een aantal locaties opgepikt worden door alerte vogelaars tot boven Dikkelvenne.
Overtrekkende zwartkopmeeuwen werden in april en mei gezien op verschillende locaties tussen Schelde en Leie. Lepelaars werden op een vijftal locaties opgemerkt. Vanaf half april werden op diverse locaties ook paapjes en beflijsters gezien op doortrek. De nachtegaal doet het beter in VA+ de laatste jaren. Vroeger moesten we het doen met een paar of zelfs geen zangposten, terwijl de soort dit voorjaar toch al in 14 verschillende km-hokken werd gehoord. Ook de wielewaal werd in 14 km-hokken gezien/gehoord, net als de gekraagde roodstaart. Appelvinken werden op 6 locaties gezien, goudvink op 5 locaties. Er resten ons nog amper 7 zangposten van de grote lijster.
Er stroomden redelijk veel waarnemingen van roofvogels binnen. Recht evenredig met het mooie weer en het gegeven dat er veel mensen thuis waren? Een 12-tal visarenden, 15-tal rode wouwen en maar liefst 51 waarnemingen van zwarte wouw ( incl. dubbelwaarnemingen).
In mei werden kwartels op een 7-tal locaties gezien of gehoord. Begin mei werd een hop (PVDB) ontdekt in Petegem-Schelde. Een paar dagen later werd er in Edelare (NGE) ook nog eentje gezien. Een duinpieper werd gespot in Welden (DDG). Een goudvink werd gehoord in Zonnegem (PHE). Zomertortel is dan toch nog niet helemaal verdwenen: we kregen 5 waarnemingen binnen in deze maand. Helaas zullen dat vooral doortrekkers zijn. Van de orpheusspotvogel hadden we tot een paar jaren geleden bevestigde broedgevallen. Net als vorig jaar komen we dit jaar voorlopig(?) niet verder dan enkele sporadische zangposten die weer uitdoven (doortrek). Er was een zangpost aan Bos t’Ename (PVD), Snippenweide Eine (ADV) en Elene (TDE). Een woudaapje werd gehoord op het Dal (DDG). Een vrouwtje grauwe kiekendief werd gezien in Wannegem-Lede (JaVH). Over Strijpen trok ook een zwarte ooievaar (CNU) eind mei. Een snor snorde uit een rietkraag in de Langemeersen (WPA). Een Engelse gele kwikstaart werd gezien in een aardappelveld aan de Doorn in Eine (DDG). Een zeldzame nachtzwaluw werd gevonden in een tuin in Maarke-Kerkem (LMI).
Net als vorig jaar, verwelkomen we opnieuw de oehoe als broedvogel in de regio. Ook havik broedt op een paar locaties in de regio. Meerdere koppels slechtvalk bracht hadden een nest. De bruine kiekendieven zijn actief in de Scheldevallei met meerdere broedsels. Bonte vliegenvanger broedt net als vorig jaar terug in de Hospicebossen. Roodborsttapuiten hielden op diverse locaties een babyborrel.
Besluiten doe ik met een oproep om zoveel mogelijk waarnemingen in te voeren op https://vwgvap.waarnemingen.be/ . De komende drie jaren wordt er nog volop geïnventariseerd door vrijwilligers van de VWG voor de broedvogelatlas. Hun inventarisatiewerk kan aangevuld worden met losse waarnemingen uit bovenstaande website. Als je een broedgeval wil ingeven, moet je bij de optie gedrag wel de juiste broedcode ingeven: bv. zingend, uitgevlogen jongen, nestbouw, … . Dat mag van de algemene tot minder algemene soorten zijn. Hoe meer data, hoe beter.
Foto: zwartkopmeeuw door Luk Neujens
29-02-2020 door DVDP
Bijzondere waarnemingen VA+ winter 19-20

De grote plassen in de regio bleven ook relatief leeg. De Donkvijver is een schim van wat het ooit was als overwinteringsplaats. Dat ligt ook aan het feit dat er op de Donk enorm veel verstoring is door recreatie. Toch bleken 2 grote zee-eenden (LVDL) het wel oké te vinden. Ze bleven van begin januari tot half februari aanwezig. Dat was toch al van 2012 geleden dat we er nog op bezoek hadden in de regio. Ook een geoorde fuut (DVDP) tekende present.
De Callemoeie kent ook steeds lagere aantallen. Toch vond je er de hele winter grote zaagbekken. Maximum aantal: 8 (VLO). Op de oude Leiearmen werden er af en toe ook gezien (BDE, VLO). Eind december zat er ook een geoorde fuut op de Callemoeie (TNA, e.a.).
52 kolganzen deden eind februari de Leiemeersen te Bachte-Maria-Leerne aan. (GSP).
Over Franskouter te St-Denijs-Boekel vlogen 64 goudplevieren in februari (BHE, DVDP). Houtsnippen werden op een 20-tal locaties gezien. Bokjes waren te vinden in Godveerdegem (EDB), tot 3 ex Snippenweide Eine (DDG), Langemeersen Petegem en Meerspoort Oudenaarde (LVDL). Een overwinterende oeverloper zat langs de Schelde te Melden (NGE). Een wulp (HVE) vloog over St-Maria-Latem. Eind februari bezochten grutto’s de Callemoeie: max. 15 ex (LNE).
Ooievaars bezetten in februari opnieuw enkele nesten in de Brielmeersen te Deinze. Een slaapplaats van grote zilverreigers werd ontdekt in de Scheldemeersen te Zingem.
In de winter worden ook de meeuwenslaapplaatsen goed opgevolgd. Maximale aantallen van 8 pontische meeuwen en 4 geelpootmeeuwen werden geteld op de Callemoeie (NGE, BDE). De hele winter verbleven er ook 2 geelpootmeeuwen aan de sluis in Berchem. Een zwartkopmeeuw bezocht de slaapplaats op de Callemoeie in december (NGE) en februari (LNE, BDE). Er zat er ook eentje in St-Martens-Leerne in februari (BNO, JeVH). Eind januari haalde NGE er ook een dwergmeeuw uit op de Donk. Een grote mantelmeeuw werd 2 keer gezien op de Callemoeie (BDE, NGE) en nog 2 keer aan Noorderwal Deinze (VLO, KVE).
Aan het Beiaardbos te Kwaremont werd in februari een havik gezien (WDC). Blauwe kiekendieven werden de hele winter gezien over de hele regio. De slechtvalken van de Walburga hebben hun nestbak ook opnieuw gevonden, al heeft het mannetje Han een nieuw vrouwtje gevonden (GGR).
Vanaf januari lieten oehoes zich horen in het zuiden van de regio. Ransuilen waren te zien in Zingem, Welden, het Kluisbos, Kwaremont en Astene.
Middelste bonte spechten lieten zich zien in het Kluisbos, Ronse, Schorisse en Beerlegem. In het Kluisbos heeft ook de zwarte specht een territorium ingenomen.
Boomleeuweriken werden gezien in Gavere, Zingem, ’t Burreken en St-Denijs Boekel. De steeds zeldzamer wordende grote lijster werd nog maar op een handvol locaties gezien. In de Langemeersen overwinterde een koppeltje roodborsttapuit, net als in Mater en Zulte. Appelvinken werd gezien in Meilegem, Ronse en Michelbeke. Een goudvink werd gezien in Lierde (BHO). Op Franskouter te St-Denijs-Boekel verbleef een ijsgors voor enkele dagen (HVE).
De VWG kreeg ook heel droevig nieuws. We moesten veel te vroeg afscheid nemen van Geert Colembie. We kenden Geert als vaste waarde op zijn trektelpost Leystraat, begenadigd vogelaar en bioboer met een hart voor akkervogels. Het vogelleven genoot ook met volle teugen van Geert zijn akkers: grauwe gors, ijsgors, sneeuwgors, blauwe kiekendief, zeldzame en minder zeldzame vogels. Ze vonden er allemaal een oase van rust en voedsel. Geert, we gaan je missen.
Bedankt aan alle waarnemers. Blijf je waarnemingen invoeren op www.wgvap.waarnemingen.be!
Foto: grote zee-eenden, Donk Oudenaarde (PVDB)
14-01-2020 door DVDP
Ralreiger verkozen tot mooiste waarneming 2019

17-12-2019 door DVDP
Bijzondere waarnemingen najaar 2019

Een beknopt overzichtje over wat er in het najaar in onze regio werd gezien.
In september kon je er niet naast kijken. Gaaien, overal. Op de telposten in België werden ze geteld in nooit geziene aantallen. Maar in tegenstelling tot wat je zou verwachten in het najaar, vlogen ze vooral in noordelijke en oostelijke richting. Wellicht liggen lokale tekorten aan eikels aan dit vreemde gedrag (gevolg van de droogte). Op 21/09 werden in Boekel 1756 overvliegende gaaien geteld, grootste groep 133 ex (HVE). Maf!
Verder kon er in september nog genoten worden van een zomertortel in Beerlegem (ADP). Een zeldzame juveniele morinelplevier bleef een dag ter plaatse op Franskouter in Boekel (HVE), waar eerder ook al een zeldzame roodkeelpieper en duinpieper werd vastgelegd (HVE). Aan de Callemoeie zaten 2 bontbekplevieren en een lepelaar (NVW). We moesten bijna 20 jaar wachten op een waarneming van grauwe klauwier in de regio, maar 2019 bleek een topjaar voor deze soort. Na een waarneming in mei (Schorisse, RDC), werden er deze maand nog eens twee juveniele exemplaren ontdekt: Langemeersen in Petegem (BHE) en Leiemeersen in Bachte-Maria-Leerne (PVW). Een juveniele grauwe kiekendief vloog over Wannegem-Lede (GCO). In het St-Pietersbos in Ronse werd een zwarte specht gehoord (APE).
Tijdens de trek werden tot 7x overtrekkende goudplevieren gezien (grootste groep: 19 ex over Zingem DVDP). Twee lepelaars vlogen over TTP Leystraat Huise. Grote zilverreigers vlogen regelmatig over de regio, met enkele pleisteraars in de Schelde- en Leievallei. De grootste overvliegende groep werd op 20-10 gezien op TTP Hoge Dumpel Mater. Een nieuw regiorecord. Verder nog 7 waarnemingen van een overvliegende visarend in de regio. 6 Rode wouwen werd gespot trekkend door de regio. Smelleken werd op 8 locaties opgemerkt. Haviken werden gespot in Ruien, Petegem, Lierde en Mater. Blauwe kiekendieven werden gezien over verschillende telposten, een koppeltje bleef enkele hangen rond TTP Leystraat (GCO, WSI).
In oktober doken nog 2 zomertalingen op op de Weiput in Zingem (JaVH). Een brilduiker bezocht de Tweelingsputten in Eke (TMA). Op de Callemoeie zat een geoorde fuut (NVW) en bleef een zwarte stern (NVW) een weekje hangen . HVE hoorde een tweede roepende morinelplevier over Franskouter in Boekel. Een zeldzame steppenkiekendief werd gezien over TTP Leystraat (GCO). Boven Zeveren (HBU) en Mater (LVDL) trok een velduil over. Boven Heynsdale in Ronse werd mogelijks een raaf op foto vastgelegd (BWI), maar het dier zat wel erg ver. Een roepende bladkoning werd gehoord aan de Snippenweide in Eine (DDG) en in Kruishoutem (PVL). Paapjes en tapuiten werden tot vrij laat in oktober gezien. Over Franskouter in Boekel werd ook nog een zeldzame grote pieper en tal van beflijsters gezien en gehoord (HVE). JaVH zag een voor het binnenland zeldzame oeverpieper aan de Schelde in Eke. Een roepende goudvink werd gehoord in Bos t’Ename (LVDB, MVDV). Appelvinken werd gezien in het St-Pietersbos Ronse, Sint-Maria-Oudenhove, het Kluisbos en de Pyreneeën in Ronse. Aan TTP Leystraat zat tenslotte nog een ijsgors (GCO).
Pontische meeuwen (NGE) werden opgemerkt aan de sluis in Oudenaarde, de Schelde in Zingem (JaVH) en Noorderwal in Deinze (VLO). Op de Callemoeie kwamen er tot max 4 slapen (NGE). Op dezelfde slaapplaats kwam ook af en toe eens een geelpootmeeuw slapen.
In november loopt de najaarstrek op zijn einde. De grootste aantallen zijn meestal gepasseerd en hier en daar komen nog wat kruimels voorbij. Toch is ook deze periode bijzonder want de eerste wintergasten komen aan. Zo zat er half november plots een groep van maar liefst 8 toppers op de Schelde in Heurne (DDG). De grootste groep die we in onze regio gehad hebben in de laatste 20 jaar. Meestal moeten we het doen met solitaire dieren. Een brilduiker verbleef op de Putten VDM in Ename (JMK) en daar vlogen ook 18 kolganzen over (LVDL). In Machelen zat een grote zaagbek op de oude Leie (JMK). Een geoorde fuut was te vinden op de Callemoeie (ECO). Rode wouwen vlogen over Bos t’Ename (HME) en Bachte-Maria-Leerne (FGH). Zwarte specht liet zich horen in het Kluisbos (PVDK). Een groepje baardmannetjes streek neer in de Langemeersen (TNA). Aan de Koppenberg werden maar liefst 8 roodborsttapuiten gezien (LVD).
Bedankt aan alle waarnemers. Blijf je waarnemingen invoeren op www.wgvap.waarnemingen.be! Foto: Grauwe klauwier te Petegem, Langemeersen door Gunther Groenez
10-09-2019 door DVDP
Bijzondere waarnemingen zomer 2019

De blikvanger van de maand juni was de ralreiger (DDG) die op 21-06 ontdekt werd in de Vestingen te Oudenaarde. Deze kleine reiger lokte die dag heel wat vogelaars naar hartje Oudenaarde. Wie de dag nadien probeerde, was er aan voor de moeite. Het is de eerste aanvaarde waarneming voor de regio VA+.
Andere leuke waarnemingen in juni waren een bijeneter (JaVH) over Asper. Een hop (PCA) liet zich weer zien in Zulte (zelfde ex als in mei?). De zomertortel liet zich gelukkig opmerken op drie locaties (Kruishoutem, Wannegem-Lede, Wortegem). Oef, we zijn hem (nog) niet kwijt. Op een tiental locaties kon je de KWIK-me-diit-roep van de kwartel horen. Aan de Callemoeie te Nazareth is er ook altijd wat te beleven: tot max 10 geoorde futen (BDE), 3 kluten (BDE), een bontbekplevier (BDE).
In de Hospicebossen bracht een koppeltje bonte vliegenvangers een nest groot. Dat gebeurt ook niet elk jaar in onze regio. Daar werden ook kruisbekken gezien. Ook op de babyborrel: kleine plevier aan de Callemoeie met 4 jongen, roodborsttapuit in de Langemeersen en visdieven met juvenielen in Deinze en aan de sluis in Asper. Al is niet duidelijk waar die laatste gebroed hebben. Misschien wel buiten de regio. Ook rond de Schelde in Eine verbleef er een koppel visdief die jongen hebben voortgebracht. Maar opnieuw is het een raadsel waar het nest exact te vinden was. Ontbrekende gast: orpheusspotvogel. Hoewel deze voorbije 5 jaren steeds tot broeden kwam in de VA+, bleef hij deze keer onder de radar, ondanks een zangpost in mei.
Middelste bonte spechten werden opgemerkt in Grotenberge, Zwalm en het Kluisbos. Zwarte specht werd dan weer gehoord in Bos t’Ename, Bois Joly te Ronse en het kasteelpark van Nokere.
Juli was een zeer kalme maand. Gelukkig is er dan al de trek van de steltlopertjes. Zo trokken 11 regenwulpen (GCO) over Kruishoutem. 4 Bonte strandlopers (BDE) verbleven even aan de Callemoeie. In het Burreken werd een rode wouw (IJA) gezien.
We moesten het deze zomer trouwens stellen met amper 1 waarneming van grote lijster, overvliegend dan nog wel. Een historisch dieptepunt voor de soort in VA+. Ook de matkop krijgt rake klappen. Twee waarnemingen deze zomer.
Augustus is alvast een spannendere maand. De najaarstrek is tegen het duidelijk in gang geschoten. Voor de steltlopertjes moest je weer aan de Callemoeie zijn, bij gebrek aan andere natte gebieden. Tot 4 bontbekplevieren (JMK), 4 zwarte sterns (SCL) en een bonte strandloper lieten er zich zien op het einde van de maand. De blikvanger aldaar was echter een krombekstrandloper (BDE). Nog maar het derde exemplaar in de regio sinds 2000. Over de plas trok ook een heel grote groep van 62 ooievaars (BDE) en 6 lepelaars (BDE) over. Een lepelaar en een kleine zilverreiger bleven even plakken.
Andere spetters waren 4 overtrekkende morinelplevieren (HVE) boven de Franskouter in Sint-Denijs-Boekel. Over Godveerdegem trokken 2 zwarte ooievaars (EDB). Aan het waterspaarbekken in Mullem werd een kwak (DDG) gehoord. Een jonge koereiger (ECO, EDV) werd gezien in het kasteelpark te Nokere. In Berchem was er een ringvangst van draaihals (TLI). Eind augustus werden er ook vrij veel paapjes (+35 ex) gezien. Overtrekkende duinpiepers werden gehoord over Mater (BHE), Boekel (HVE) en Huise (GCO).
Tot slot nog een kleine oproep: voer aub je waarnemingen in op waarnemingen.be. Ook al zijn het “banale” soorten. Misschien zijn ze dat over tien jaar niet meer. Dan kunnen dergelijke waarnemingen heel waardevol blijken.
Foto: Ralreiger, Vestingen Oudenaarde, Gunther Groenez
03-06-2019 door DVDP
Bijzondere waarnemingen voorjaar 2019

In maart verbleef een kolgans in de buurt van de Damstraat in Zingem. In Zeveren vloog een wilde zwaan (EVE) over. Zomertalingen lieten zich in de Zeverenbeekvallei, Callemoeie, Bos t’Ename en verschillende locaties in de Scheldevallei zien. Tot max. 6 geoorde futen verbleven tot eind april op de Callemoeie. Deze kregen kortstondig het gezelschap van een kuifduiker (JaVH). In april werden ook twee overtrekkende zwarte ooievaars gezien (Burreken, Sint-Maria-Latem). Er werden ook verschillende groepen lepelaars gespot (grootste groep 47 ex over Nederename, GTA). Purperreigers doken op in Ronse (XTE, LBA) en Huise (GCO). In de Scheldemeersen te Eine en de Leievallei te Olsene liet een kleine zilverreiger zich zien. Een groep van 15 kraanvogels trok in maart over Eke (BDE,LNE), eentje over het Bos ter Rijst (LME) en een jong exemplaar liet zich in mei bewonderen in Rozebeke (LVDL, e.a.).
De meest spectaculaire waarneming van deze periode is ongetwijfeld die van monniksgier Brinzola, een in het wild geboren vrouwtje uit Borgas, Spanje. Toen ze verzwakt was, werd ze in gevangenschap verzorgd en terug vrijgelaten. Op 7 mei is ze over Ename gevlogen, op ca. 775m hoogte aan 45 km/u. Helaas heeft niemand ze gezien. Deze info kwam vrij uit de GPS-tracker die de vogel droeg. Ze ging aan de grond in Schriek (Antwerpen) en haalde zelfs het nationale nieuws.
Overvliegende visarenden werden in april gespot over Heurne, Asper, Brakel en Nazareth. Havik werd op een tiental locaties gezien. De blauwe kiekendieven werden tot eind april gezien in de regio voor ze terug naar het noorden trokken. Een ad. mannetje steppenkiekendief werd op 12-04 overvliegend gezien aan de Oude Kwaremont (TLI). Bruine kiekendieven vertoonden ook wat baltsgedrag rond de Snippenweide te Eine en de Bolveerput te Semmerzake. Het was ook een goed voorjaar om rode en zwarte wouw te zien in de streek (30 & 32 wnm).
In maart lagen veel gebieden er nog redelijk nat bij. Ideaal voor steltlopertjes. Maar april was droog en veel plassen verdwenen. Daarom was de Callemoeie in Nazareth zo wat “the place to be” voor deze vogels. De uitschieters waren een steltkluut (DVDP), 2 keer een zilverplevier (NDS, JaVH), 2 keer een kanoet (NGE, WSI, e.a.), 2 temmincks strandlopers (JaVG, WSI) en een drieteenstrandloper (NGE). Een andere temmincks strandloper werd ook nog gezien in Olsene (MDB). Naast de ‘steltjes’ lieten ook zwarte sterns (tot max 9 ex) en dwergmeeuwen er zich zien.
Vanaf eind april liet kwartel zich een enkele keer horen in Petegem-Leie, Heurnemeersen en de Reytmeersen in Welden. Ook de oehoe bleef aanwezig in de regio. Het bleek ook een goed muizenjaar te zijn, want de legsels bij de kerkuilen waren vrij groot dit jaar. In mei kwam er een bijzondere tuinwaarneming van nachtzwaluw (CNU) in Strijpen binnen. Na die van vorig jaar is het nog maar de derde waarneming sinds begin jaren ’80. Bijeneters worden de laatste jaren meer en meer gezien in ons land. Ook in VA+ pikken we daar een graantje van mee. Eind mei werden er 2 overvliegend gezien in Wannegem-Lede (GCO). Het is wachten op de eerste pleisteraars. Alle 10 waarnemingen (sinds 2004) van deze soort betroffen overvliegende exemplaren. Hop is nog zo een soort die meer wordt gezien de laatste jaren. Ook nu opnieuw drie waarnemingen: Sint-Denijs-Boekel (PDC), Zulte (JDB) en Burreken (HVD). Draaihals dook op in een tuin in Michelbeke (DBO), Semmerzake (JaVH) en Nokere (BDH). Middelste bonte specht was aanwezig in het Kluisbos (XTE) en Longkruidbosjes in Etikhove (LVDL). Op de Kluis was ook de zwarte specht aanwezig, net als in Bos t’Ename. Een grauwe klauwier verbleef halverwege mei een dagje in Schorisse (RDC). Het is nog maar de eerste bevestigde waarneming sinds 1998.
Net als vorig jaar is het opnieuw een voorjaar zonder waarneming van zomertortel. We lijken deze soort helemaal kwijt te zijn. Het aantal zangposten van grote lijster is ook op bijna twee handen te tellen. Een kleine vergelijking: 1988-2000 1200-1400 broedparen in VA+. Natuurlijk werd er nu geen grootschalige inventarisatie gedaan, maar het staat als een paal boven water dat het dramatisch is. Ook voor matkop lijkt het stilaan voorbij. De 12 ingevoerde waarnemingen dit voorjaar zijn een absoluut minimum. Zelfs in de Scheldevallei, waar de soort toch een klein beetje stand hield, is de achteruitgang nu echt wel zichtbaar. Ook voor kievit is het wederom een dramatisch broedseizoen. Het aantal omgeploegde en uitgemaaide nesten in het akkerlandschap zijn niet te overzien. Het aantal uitgekomen pulli zijn dan wel makkelijk te tellen.
Wielewalen lieten zich horen in Zingem, Eine, Eke, Maarkedal, Kluisbos, Sint-Lievens-Houtem, Kwaremont en Deinze. Eind mei liet een fluiter zich horen in Bos t’Ename (GTA). Een zangpost van orpheusspotvogel werd gevonden in Zulzeke (NDS, e.a.). Snorren snorden kortstondig in de Langemeersen (BHE) en Snippenweide te Eine (ADV). Van beflijster kwamen 23 waarnemingen binnen (grootste groep: 10 ex Huise GCO).Vanaf 2017 wordt nachtegaal opnieuw meer waargenomen in de regio i.t.t. de jaren er voor. Zangposten aan de Callemoeie, Bos t’Ename, Ruien, Semmerzake, Astene, Elene. Een leuke ontdekking was het broedend paartje bonte vliegenvanger in de Hospicebossen te Nazareth. Deze soort komt maar heel zelden tot broeden in de regio. In de Scheldemeersen te Eke was ook de gekraagde roodstaart terug van de partij met 2 tot 3 zangposten (NVW). Ook te Ronse, Kwaremont, Melden, Woubrechtegem, Hundelgem en Horebeke. Paapjes doken vanaf eind april op in de Langemeersen, Roborst, Eine, Herzele, Welden en Edelare. Roodborsttapuit kwam tot broeden in de Langemeersen, Melden en Kruishoutem. Een zeldzame duinpieper vloog op 1 mei over de Heurnemeersen (DDG). Appelvinken waren te zien in het Hotondbos en Brakelbos. In Ronse was de goudvink op post. Een kruisbek vloog over Eine. Te Leeuwergem was er begin maart een zangpost van Europese kanarie (IJA). In mei zat er eentje te Opbrakel (JME). In april verbleef een grauwe gors aan de TTP Leystraat (GCO). Foto: Kraanvogel te Roborst in mei 2019 door Luk Neujens
07-03-2019 door DVDP
Bijzondere waarnemingen VA+ winter 18-19

Wel, de roodkeelduiker die in november op de Schelde zat ter hoogte van Ruien en Avelgem, bleef nog enkele dagen in december ter plaatse. Er was in deze maand ook wel wat beweging bij de kolganzen. Verscheidene groepen werden overvliegend gezien. 2 kleine zilverreigers vlogen over Oudenaarde begin december (DDG). Op 2-12 werd een rode wouw gezien over Sint-Maria-Latem (HVE). Op de Snippenweide zaten 5 bokjes (DDG, e.a.) en een zeldzaam baardmannetje werd gehoord in het Dal op Oudejaar (DDG).
2019 begon alvast met wat opwinding. Op Nieuwjaar werd een roodhalsgans gezien op de Taerwemeersch in Semmerzake (TMA). Een fantastische soort uit het verre Siberië, ware het niet dat bij deze gans vaak verwilderde exemplaren zijn uit kweekcollecties. Wat met deze? Niemand kan het zeggen. Ze dook nog een paar keer op op dezelfde locatie gedurende deze maand. Verder bracht het nieuwe jaar ook een eerstejaars topper op de Schelde tussen Zingem en Eke (BDE, e.a.). Dit is tegenwoordig geen jaarlijkse gast meer in de regio VA+. Op de Leie tussen Deinze en Zulte werden regelmatig grote zaagbekken gezien, tot max. 4 ex. Een roerdomp (ABO) liet zich zien aan het rietveld in Ruien. Middelste bonte spechten lieten zich horen in het Kluisbos en het Burreken. Een bokje werd gezien in Deinze (RDS). Overwinterende roodborsttapuiten verkozen Deinze, Zulte, Herzele, Petegem en Melden als verblijfplaats. Goudvinken werd gespot in Ronse (BHE, TNA).
Tijdens de winter staan de watervogeltellingen in het midden van elke maand ook op de agenda van de vele vrijwilligers uit onze regio. Wat velen zullen beamen is dat de aantallen overwinterende watervogels serieus zijn gedaald. Oorzaak? O.a. het klimaat. Waarom nog veel risico’s nemen over ver te vliegen en energie te verspelen als het in het noorden van Europa (Noord-Nederland, Denemarken, …) toch niet meer zo koud wordt? Een extreem voorbeeld is de tafeleend. In vergelijking met 2010 zijn het aantal tafeleenden in de regio met ong. 75% achteruit gegaan (bron: waarnemingen.be). Al spelen er bij deze duikeend nog andere factoren ook mee zoals de achteruitgang van de totale Europese populatie.
Het tuinvogeltelweekend van Natuurpunt zou ons wat meer inzicht moeten geven hoe het met de merel gesteld is. Wel, niet goed, zo blijkt. De merel werd maar in een goeie 70% van de tuinen gezien. Een achteruitgang die iedereen al was opgevallen. De reden? Het Usutu-virus en het klimaat (Scandinavische merels blijven noordelijker overwinteren). De winnaar was trouwens de vink.
In februari was het plots gedaan met koning Winter. Op wat sneeuwdagen na, was hij trouwens toch ook maar wat gemiddeld bezig in december en januari. De lente was er plots. Halverwege februari was er geen houden meer aan. Het vogelconcert in de ochtend werd dag na dag uitbundiger. Zelfs de tjiftjaffen wisten met hun hormonen geen blijf en begonnen al luidkeels te tjiftjaffen. Wat zou je willen met maximumtemperaturen die dubbel zo hoog waren als normaal. Overtrekkende ooievaars en kraanvogels (grootste groep: 60 ex over Sint-Blasius-Boekel door RJA) zetten het lentegevoel nog wat kracht bij. In de Scheldemeersen in Eine werd een kwak gezien (DDG) en in Eke vloog een koereiger over (JVE). Goudplevieren werden gezien in Munkzwalm (LNE). In het Kluisbos (XTE) en Sint-Pietersbos (DDG) werd appelvink gezien.
Het bleek ook een betere winter te zijn voor de blauwe kiekendieven, er werden er in vergelijking met de vorige winter dubbel zo veel gemeld (80 t.o.v. 35). Havik werd gezien in Lierde, Asper, Ruien, Berchem, Zulzeke en Astene. Smelleken dook op in Wannegem-Lede, Nazareth, Sint-Denijs-Boekel, Opbrakel en Ooike.
Afsluiten doen we met een stukje over uilen. In Oeselgem (ECO) en Zingem waren er roestplaatsen van ransuil. Oehoe lijkt vaste voet aan de grond te krijgen in de streek. Na het ingenomen territorium in 2018, is de soort in 2019 ook opnieuw aanwezig. 20 jaar na het vorige grootschalige inventarisatieproject van steenuil, is er een reboot van het project. Ook in onze regio doen vrijwilligers hun best om de verspreiding van deze iconische soort van ons landschap in kaart te brengen. Zo kunnen we vergelijken met 20 jaar geleden. Benieuwd naar de uitkomst.
Terwijl je dit leest, komen er elke dag nieuwe zomergasten toe. Benieuwd of we dit jaar nog een zomertortel te zien krijgen in onze streek.
Foto: vr. blauwe kiekendief in de Langemeersen door Lieven Van De Weghe
28-01-2019 door DVDP
Topper op de Schelde

21-01-2019 door DVDP
Amerikaanse wintertaling waarneming van het jaar 2018

2012: Breedbekstrandloper, Zingem (Alexander Devos)
2013: Bruine boszanger, Eine (Davy De Groote)
2014: 40 kraanvogels, Petegem (Ludo Van der Linden)
2015: Ijsduiker, Eke (Tim Mathys)
2016: Sneeuwgors, Huise/Wannegem (Geert Colembie)
2017: Iberische tjiftjaf, Volkegem (Nico Geiregat)
2018: Amerikaanse wintertaling, Meilegem (Jan Verhoeye) Foto: Amerikaanse wintertaling te Meilegem door Herman Blockx
01-01-2019 door DVDP
Pareltje uit Siberië, of toch niet?

Deze kleine, fraaie gans broedt op de Siberische toendra en overwintert normaliter aan de Zwarte Zee. In de winter durven er al eens enkele exemplaren op te duiken in West-Europa. Maar ze zijn betrekkelijk zeldzaam. Vaak duiken ze op in het gezelschap van duizenden kol-, brand- en rietganzen.
Wat we natuurlijk ook weten is dat deze mooie ganzen gehouden worden in gevangenschap. Geringd of ongeringd, het geeft helaas geen uitsluitsel.
De laatste jaren doken er al nog exemplaren op in onze regio waarvan de herkomst haast zeker escape is:
September 2012 en februari 2014: 1 ex in kasteelpark Nokere, ongeringd.
Maart 2013: Leievallei in Zulte.
December 2015 op de Tweelingsputten te Eke, tussen de nijlganzen.
Januari 2016 kortstondig op de Callemoeie, ongeringd exemplaar: zelfde als 2015?
Is de nieuwjaarsgans nu een wild exemplaar of een verwilderd? Wie zal het zeggen? Ik niet.
Foto: Roodhalsgans op Taerwemeersch door Tim Mathys
27-12-2018 door DVDP
Bijzondere waarnemingen najaar 2018

Volgens mij wordt die microbe uit zijn zomerslaap (bestaat dat?) gehaald doordat er in september plots terug activiteit is in de vogelwereld. De roepjes en silhouetjes uit en in het struikgewas nemen toe. Een tjiftjaf zet zich nog eens hoog in een struik en begint plots weer uit volle borst te tjiftjaffen. De najaarstrek is begonnen. Die begint eigenlijk al in de zomermaanden, maar komt in september op dreef. In onze streek werden drie trektelposten frequent bemand: Leystraat in Huise, Hoge Dumpel in Mater en de Leiepost in Machelen.
In september werden drie overvliegende groepen lepelaars gezien: 8 over Eke (FVE), 29 over Deinze (VLO) en 46 over TTP Leystraat (GCO). Die laatste is de grootste groep die in de regio al werd waargenomen. Visarenden werden gezien over Eine (DDG), 3x over TTP Leystraat (GCO) en 1 over Astene (DAR). Boven Asper werd een kraanvogel gehoord (JaVH). TTP Leystraat mocht ook maar liefst 4 verschillende duinpiepers op 14 dagen noteren op het papiertje. YBO zag en hoorde een zeldzame ortolaan over Kruishoutem vliegen. Aan de Callemoeie zaten 2 kanoeten (WSI), de eerste najaarswaarneming van de soort sinds 1987.
In oktober komt de trek pas écht op kruissnelheid. Begin oktober werd opnieuw Eurobirdwatch georganiseerd. Vanop 60 telposten in ons land werden meer dan 300.000 vogels geteld, een record. Bij ons vlogen in deze maand kolganzen over en een recordaantal (35) rode wouwen, waarvan JME er in Godveerdegem maar liefst 5 tegelijkertijd zag. Een kraanvogel vloog over Herzele (WDG), een beflijster werd gezien in de Leievallei (DDE).
TTP Leystraat (GCO) noteerde behoorlijk wat zeldzaamheden: een ruigpootbuizerd, roodpootvalk, 2 roodkeelpiepers en 6 smellekens. Vooral die eerste twee spreken menig vogelkijker tot de verbeelding.
Aan de Callemoeie werden 6 bonte strandlopers gezien (BDE). De Snippenweide in Eine was goed voor een zeldzame buidelmees (ADV). In heel België werden ook erg veel bladkoningen gezien. Ook wij pikten een graantje mee. Een blako’tje werd aan industrieterrein De Coupure in Oudenaarde gezien (WDM). In Opbrakel en Michelbeke werden nog appelvinken gezien. In Asper vloog een Europese kanarie over (JaVH).
Opvallend is ook het hoge aantal kepen die dit najaar onze contreien bezoeken. Het lijkt een erg goed jaar te worden voor dit Scandinavische neefje van onze vink. Ze komen zich hier te goed doen aan de vele beukennootjes dit jaar. Samen met de kepen lijken ook de barmsijzen talrijker dan de voorbije jaren. November is de maand waar de najaarstrek langzaamaan uitdooft, althans qua aantallen. Soms kan kan er echter nog een verrassing opduiken. TTP Leystraat sloot af met een ijsgors (GCO). In de Damstraat in Zingem pleisterden tot 12 kolganzen (DVDP). 2 grauwe gorzen vlogen over Edelare (NGE). Velduilen werden gezien in Eke (JDW) en twee dagen op rij in Roborst (LNE). Tijdens de watervogeltelling doken 2 brilduikers op op de Tweelingsputten te Eke (TMA) en een zeldzame roodkeelduiker pleistert nu al enkele weken op de Schelde, pal op regiogrens tussen Ruien en Avelgem. DDG zag 3 bokjes in de Snippenwei te Eine. Benieuwd wat de winter ons brengt… Foto: GCO op TTP Leystraat
01-09-2018 door DVDP
Bijzondere waarnemingen en vogelnieuws uit de regio januari-augustus 2018

Dé klepper van het voorjaar was de Amerikaanse wintertaling (JVE) in de Kaaimeersen te Meilegem. Dit neefje van onze Europese wintertaling is een zeer zeldzame dwaalgast in België. Het is de allereerste waarneming voor onze regio. Het diertje lokte heel wat kijklustigen naar de Scheldevallei. Andere leuke waarnemingen waren een koereiger (JGL) in Ename. Dat was nog maar de derde waarneming. Boven de Callemoeie in Nazareth vlogen 4 noordse sterns (JaVH).
Foto: Amerikaanse wintertaling in Meilegem door Herman Blockx
24-08-2018 door DVDP
Twee geslaagde broedsels bruine kiekendief in Scheldevallei

Foto: bruine kiekendief (Luk Neujens)
10-01-2018 door DVDP
Iberische tjiftjaf nieuwste winnaar award

Een zeer verdienstelijke tweede plaats was weggelegd voor de Pallas' boszanger in de tuin van David Botteldoorn in Michelbeke. Eveneens een nieuwe soort voor de regio.
De derde plaats was voor de duinpieper in Mater, ontdekt door Paul Van Daele. Foto: Iberische tjifjaf in Volkegembos door Bart Heirweg.
Erelijst:
2011: 8 morinelplevieren, Ooike (Geert Colembie)
2012: Breedbekstrandloper, Zingem (Alexander Devos)
2013: Bruine boszanger, Eine (Davy De Groote)
zooporn
2014: 40 kraanvogels, Petegem (Ludo Van der Linden)
2015: Ijsduiker, Eke (Tim Mathys)
2016: Sneeuwgors, Huise/Wannegem (Geert Colembie)
2017: Iberische tjiftjaf, Volkegem (Nico Geiregat)
28-10-2017 door DVDP
Baardmannetjes in de Snippenweide

25-07-2017 door DVDP
Verslag bijzondere broedvogels 2016

02-07-2017 door DVDP
Op zoek naar jonge kieviten

04-05-2017 door DVDP
Phylloscopus ibericus

27-02-2017 door DVDP
Kranen on the move
.jpg)
Kraanvogels zijn geen evidentie in onze regio. Meestal trekken ze veel oostelijker voorbij. Maar de voorbije dagen zaten er blijkbaar veel kranen ten westen van Parijs, dus moesten ze hier wel voorbij.
Vorig jaar werd trouwens op exact dezelfde dag ook een groep kraanvogels gezien die kon gevolgd worden van Ronse tot Semmerzake via zeven verschillende waarnemers. Die haalden toen een gemiddelde snelheid van 23 km/u met forse tegenwind.
Foto: recordshot van de 41 kraanvogels boven Parkbos-Uilenbroek door Luk Neujens.
04-02-2017 door DVDP
44e bosuilentocht groot succes!

29-01-2017 door DVDP
Long-tailed duck galore!

Foto: Ijseend aan Brouwersdam door Dimitri Van de Populiere
17-01-2017 door DVDP
Topper op bezoek

12-01-2017 door DVDP
Sneeuwgors verkozen tot mooiste waarneming van 2016

De jaarlijst werd gewonnen door Jacques Vanheuverswyn. Hij zag 180 soorten binnen de regiogrenzen in 2016.
De prijzen werden geschonken door Gerard Mornie en de Vogelwerkgroep.
Foto v.l.n.r.: Jacques, Gerard, Niko en Geert.
28-12-2016 door BHE
White Christmas

Sneeuwgorzen zijn schaarse wintergasten in ons land. De meesten vinden we aan onze kust, in het binnenland zijn ze zeer zeldzaam. In de zomer zijn ze te vinden op de toendra van het hoge noorden. Deze vrij grote gors is zelfs de meest noordelijke zangvogel ter wereld. Een beestje om naar op te kijken dus.
Op de akker in Huise is er ondertussen ook al een grauwe gors bijgekomen, nog een zeldzame akkervogel. Ergens in de 90'er jaren verdwenen als broedvogel in de Vlaamse Ardennen... En al die kleinere vogels trekken ook grotere aan. De blauwe kiekendief komt er regelmatig jagen.
Indien je de vogel zelf wil gaan zoeken, hou er dan rekening mee dat je de akkers niet mag betreden. Blijf op het pad naast de akker en wees geduldig. De kans dat je de vogel in zit zult zien is zeer klein, gezien de vogel volledig verdwijnt in het graan. Hij zoekt zijn voedsel namelijk op de grond. Geduldig wachten tot het "sneeuwvlokje" opvliegt.
Artikel: Dimitri Van de Populiere
Foto: Sneeuwgors te Huise door Jeroen Vanheuverswyn.
04-09-2016 door DVDP
Uitstap naar de moerassen van Harchies

Met bijna twintig jonge en nog jongere mensen bracht Vogelwerkgroep Vlaamse Ardennen Plus zondag een bezoek aan de moerassen van Harchies. Het weer zat bijzonder goed mee (we kregen slechts enkele stortbuien over ons heen, maar verder was het relatief warm) en na een mooie situatieschets van Ludo over het ontstaan van het gebied, konden we op zoek naar de bewoners van de vijvers en moerassen.
Al vrij snel maakten we kennis met een twaalftal Koereigers (oranje/gele bek!) die deden wat een Koereiger moet doen: tussen het vee laveren en insecten eten. Even verderop konden we ons vergapen aan een gemengde groep mezen –Pimpelmees, Staartmees, Matkop- terwijl een Cetti’s Zanger zich van zijn luidruchtigste kant liet horen.
Op het pad tussen twee grote vijvers begon dan het serieuzere werk: het verschil tussen Krakeend en Wilde Eend, wat is een eclips- of overgangskleed, hoe komt het dat Kleine Zilverreiger (gele tenen!), Grote Zilverreiger (gele snavel!), Koereiger… hier vroeger bijna niet te zien waren en nu min of meer ‘gewoon’ zijn? Is die kleine fuut daar een juveniele Fuut of een Dodaars? Oh ja, een Geoorde Fuut is dus ook familie van die Dodaars? Met telescopen en verrekijkers werd het overvliegende en ronddobberende en duikende educatief materiaal bekeken en bestudeerd. IJsvogel liet zich horen, een mannetje Bruine Kiekendief kwam zijn rietveld (50 ha!) inspecteren en – denkend aan Cruyff: “elk paaltje heb z’n Aalscholver”.
We probeerden elkaar wat plaats te gunnen in de kijkhutten langs het traject, zodat iedereen de kans kreeg de vogels rustig te bekijken.
Met Torenvalk, Lepelaar (4 stuks! Een bek als een flink uit de kluiten gewassen houten lepel!), Zwartkop, Zomertaling en nog een pak andere dan de vermelde soorten zaten we aan een lijst van rond de veertig soorten. Voor elk wat wils: de beginnende vogelkijker leerde wat bij over vogels die niet dagelijks te zien zijn, de meer ervaren mensen konden kennis doorgeven en soorten zien die in onze regio slechts zelden voorkomen. Voor elk wat wils ook in déze zin: ondanks het niet zo zonnige weer zagen we Houtpantserjuffer, Paardenbijter en Klein Geaderd Witje en misschien net dankzij de regen kruiste een Alpenwatersalamander ons pad (werd hem trouwens bijna fataal, al dat gekruis… pas op!, oef!).
Tjah, dan kunnen we eindigen met een cliché zeker: “het was een geslaagde uitstap”, maar eerlijk waar: wat mij betreft was het dat ook: met een leuke bende heel wat verschillende dieren gezien in een mooi gebied, niet eens zo ver van de Vlaamse Ardennen vandaan.
28-08-2016 door DVDP
Verlengd weekend in Nederename

27-08-2016 door DVDP
Opportunist

Foto: Kerkuil door Gunther Groenez.
26-08-2016 door DVDP
Bijna helemaal verdwenen?

04-08-2016 door DVDP
Wistje datje ...
Foto: juveniele boerenzwaluw te Eine (Dimitri Van de Populiere)
shemale dating
23-07-2016 door DVDP
Visdief broedt met succes!
.jpg)
01-06-2016 door DVDP
Gorzendag

Op 28 mei hielden we na lange tijd, weer eens een gorzendag. Het was al geleden van het vorige akkervogelproject, in 2006 en 2007, dat we nog een gorzendag georganiseerd hadden. Aangezien het 'Regionaal Landschap Vlaamse Ardennen’ (verder RLVA), nu bezig is om enkele aanvullende akkervogelmaatregelen te organiseren, was het het moment om weer eens een stand van zaken op te tekenen.
Foto: Geelgors, door Jeroen Vanheuverswyn.
31-05-2016 door DVDP
Jong leven!

24-05-2016 door DVDP
Uitgebroed? Opgevoed?

Ons ‘jaar van de kievit’ loopt en zoals daarbij aangestipt in Meander is het aantal geslaagde nesten een waardemeter voor het voortbestaan van de soort. Minder dan 1 tot 2 jongen per jaar grootbrengen per koppel is tekenend voor een tanende populatie en mogelijks het verdwijnen als broedvogel . Het voorjaar was echt niet goed voor deze soort. Van meerdere kanten kwamen meldingen van verloren gegane eerste broedsels door de akkerwerkzaamheden. Slechts sporadisch waren er jongen, en die moeten dan nog kunnen opgroeien in een land van kraaien en intensieve landbouw en wispelturig weer. Nu is er een tweede broed, dikwijls op akkers waar de rust is weergekeerd, graag uitkijken dus of het beter wordt.
Blijven dan de soorten waar je al wat speciaal moet naar uitkijken: zal de slechtvalk in Ronse broeden bv? Bij de roofvogels is ten andere algemeen veel aandacht vereist: de meeste doen nogal geheimzinnig in de broedtijd, zelfs buizerd en torenvalk. Bij soorten als wespendief, boomvalk, havik, sperwer…. kunnen toevallige waarnemingen in een gebied de aandacht scherpen. Zeker in de periode dat er jongen zijn is de kans op waarnemingen groter omdat voedsel dient aangebracht. Of een avondwandeling om bedelende ransuilen of bosuilen te horen en wie weet nog die enige nachtegaal… maar ook soms blauwborst of bosrietzanger. Het mag ook gewoner: holenduif, roeken, zwarte roodstaart, de zwaluwen, en zoveel meer. Op waarnemingen.be doorgeven met de broedcodes is aangeraden: bezet nest, pas uitgevlogen jongen, paar in broedterritorium…. Dit is makkelijker voor de verwerking.
Mei en juni en nog juli voor een aantal soorten blijven dan ook belangrijke maanden om de vinger aan de pols te houden hoe goed of slecht de soorten het bij ons doen. Saai? Allesbehalve toch…..
Door Norbert Desmet
Foto: Kievit pulli in Langemeersen door JaVH
09-05-2016 door DVDP
Fraaie tuinsoorten

Het is de achtste keer dat bijeneter wordt gezien in VA+. Oude waarnemingen: 1969 (Oudenaarde, 1ex, JVB) , 1985 (Deinze, 1 ex, RLO), 1997 (Maarkedal, 1ex, Jacques), 2004 (Ronse, 9ex, Nico) 2007 (Nederename, 1 ex), 2013 (Kruishoutem, 3ex, GCO), 2015 (Zottegem, 2ex, BMA). Een drietal dagen na de waarneming in Asper werden er 4 bijeneters gezien in Astene door IST. Mogen we deze soort de komende jaren meer en meer verwelkomen? De kans zit er wel in. Ze worden over heel België meer opgemerkt de laatste jaren. Vorig jaar was er zelfs nog een geslaagd broedgeval net ten westen van ons, in Harelbeke.
Een goeie 24 uur later opnieuw prijs in het luchtruim boven Asper. Een vrouwtje roodpootvalk vliegt over. Het is de negende waarneming van de soort in de regio én bovendien al de tweede keer dat JaVH ze in Asper ziet. Foto: roodpootvalk over Asper, JaVH
08-05-2016 door DVDP
Negen soorten roofvogels op één dag in VA+

03-05-2016 door DVDP
Callemoeie, nogmaals...

28-04-2016 door DVDP
Langs Vlaamse wegen

27-04-2016 door DVDP
Sternenfestival aan de Callemoeie

Een zeer gezellige drukte. Zo kan je de situatie aan de Callemoeie te Nazareth best beschrijven op 27-04. Er werden op één moment maar liefst vier soorten sternen waargenomen. Een unicum.
De meest algemene stern die ter plaatse was, was de visdief. Deze stern is een regelmatige bezoeker van de plas tijdens de trekperiode. Er waren wellicht een viertal visdieven aanwezig.
Daar tussenin vloog een zwarte stern. Of waren het er twee? Deze moerasstern laat zich ook wel vaker zien tijdens de trekperiode, maar is toch een zeldzaamheid in de regio.
Er kwamen in totaal tien kijklustigen af om de twee topsoorten waar te nemen: dwergstern en noordse stern.
De dwergstern, ontdekt door NVW, bleef het minst lang ter plaatse. Enkel diegene die er snel bijwaren, konden de soort aanvinken op hun lijstje. Het is de zestiende waarneming van de soort in onze regio. 13 waarnemingen zijn van voor 1986 (grootste groep: 2x 7ex op 9-5-1982 en 19-8-1982 door HRO & JRO op de Callemoeie). Dan werd de soort niet meer gezien tot 2007 (21-05: Callemoeie: 1 ex, DDG). Verder nog een waarneming in 2010 (7-06: Leebeekvijver Eine: 1 ex, GGR).
Tussen de visdieven werd er plots gewag gemaakt van een noordse stern (LVE). Met verenigde krachten van de aanwezige vogelkijkers bleken er uiteindelijk zelfs drie rond te vliegen. Het is de tiende waarneming van de soort in de regio. Er zijn vier waarnemingen uit de jaren '80 en eentje uit de jaren 90. De overige vijf waarnemingen komen uit de laatste vier jaar (1x 2012, 1x 2013, 2x 2015 en nu dus 1x 2016). De drie aanwezige vogels zijn ook meteen goed voor het hoogste aantal ooit in de regio.
En alsof dat nog niet voldoende was, konden we ook nog genieten van 4 dwergmeeuwen, 5 geoorde futen, een koppeltje kleine plevieren en een zwarte ruiter.
Bron historische waarnemingen: "Zijn er nog vogels?" Menschaert, 1991 & vwgvap.waarnemingen.be
Foto: Dwergstern door Jeroen Vanheuverswyn.
26-04-2016 door DVDP
Hotspot Langemeersen

De akkerplas was goed voor zomertaling, bontbekplevier, kleine plevier, bonte strandloper, zwarte ruiter (ontdekt door BHE), kluut, oeverlopers, scholeksters, ... . De grootste groep groenpootruiters bestond uit 8 vogels. De witgatjes waren eens met 9 tegelijk te zien. De tureluurs deden met 13 vogels tezamen het ook niet slecht. Er werd ook al een vroege bosruiter gevonden (JaVH).
In het gebied zelf zijn ook blauwborsten, rietzangers en roodborsttapuit te zien. Er werden de voorbije 14 dagen ook heel wat beflijsters gezien, wat in onze contreien toch een niet alledaagse doortrekker is. Goed nieuws ook uit het rietveldje. Na het geslaagde broedsel van de bruine kiekendieven vorig jaar, is er nu ook opnieuw balts gezien. Doen ze het voor het tweede jaar op rij? Top of the bill is natuurlijk de waarneming van de grijze wouw (25-04) door JaVH. Na de waarneming werd er vrijwel meteen intensief door vijf personen gezocht in het gebied, helaas zonder succes. Deze soort werd nog nooit eerder in de regio gezien. Ook op nationaal niveau is dit een uiterst zeldzame soort. Zo werd er op Wapenstilstand 2015 een grijze wouw in Doel gezien die maar liefst min. 100 vogelkijkers lokte.
Foto: Groenpootruiter bij plasje Langemeersen door Bart Heirweg .
12-04-2016 door DVDP
Slechtvalken op markt Oudenaarde: ze zijn er

Voor het vierde jaar op rij komt een koppel slechtvalken tot broeden op de Sint-Walburgatoren op de markt in Oudenaarde. Begin maart werden in een nestkast hoog bovenin de toren vier eieren gelegd. Maandag kroop het laatste kuiken gezond en wel uit de eischaal.
HYPE
Niemand had verwacht dat de slechtvalken in het Oudenaardse een echte hype zouden worden. Tal van mensen volgen sinds weken het doen en laten van de vogels op de website van Natuurpunt Vlaamse Ardennen plus (www.natuurpuntvlaamseardennenplus.be) en de stad Oudenaarde (www.oudenaarde.be). Velen hebben dagelijks naar dit moment toegeleefd. Dat blijkt alvast uit de vele reacties die op de facebookpagina (www.facebook.com/SlechtvalkenOudenaarde) en per email bij Natuurpunt en de stad Oudenaarde binnenkomen. Geïnteresseerden kunnen dag en nacht een kijkje nemen via de twee camera’s die deze roofvogels gadeslaan ofwel een samenvatting bekijken van de hoogtepunten op het YouTube-kanaal van de initiatiefnemers (www.youtube.com/channel/UC1CAYjjZuFG9glkcuXEEFkA?nohtml5=False).
HET LANGE WACHTEN
Welgeteld 38 dagen heeft geduurd vooraleer het eerste kuiken het levenslicht zag. Algauw volgden ook de drie andere kuikens. Met drie dagen verschil was het maandag 11 april 2016 de beurt aan het laatste kuiken. Een waar succes dat hopelijk blijvend is. Voorlopig is het nog uitkijken naar de zeldzame momenten dat de kuikens van onder de pluimen van de oudervogels piepen, maar weldra wordt het er een drukte van jewelste. Wanneer de hongerige kuikens aanhoudend om voedsel bedelen, vliegen de oudervogels op en aan met prooien. Naarmate ze opgroeien zullen we ook meer van het jonge grut te zien krijgen, maar tot dan is het nog eventjes verlangend uitkijken.
ER WORDT NIET STILGEZETEN
Ondertussen zitten Natuurpunt en de stad Oudenaarde niet stil. Eind deze maand komt er - dankzij het Regionaal Landschap Vlaamse Ardennen - aan het stadhuis op de markt een uitkijkpunt van waaruit de vogels door passanten kunnen worden bekeken. Daarvoor kan een verrekijker worden ontleend bij de toeristische dienst om de hoek. In de Walburgatoren zal het slechtvalkengezin ook op een groot beeldscherm kunnen bekeken worden. En op 22 mei volgt er een heuse slechtvalkenkijkdag waarop de vliegvlugge dieren met telescopen kunnen worden gevolgd. Voor kinderen en jongeren heeft het Natuureducatief centrum de Kaaihoeve een educatief programma uitgewerkt. In het centrum kunnen ook de hoogtepunten van het broedproces bekeken worden en worden de vogels op beeldscherm geobserveerd.
AANVULLENDE PERSINFORMATIE
Bijkomende informatie en een persfoto is te verkrijgen bij de projectcoördinator Gunther Groenez van Natuurpunt Oudenaarde (GSM: 0486/16.74.30 - gunther.groenez@telenet.be). Bij afwezigheid van Gunther kan ook bij Dirk Criel van Natuurpunt Vlaams Ardennen plus (GSM: 0475/45.05.34 – dirkcriel@skynet.be) informatie worden ingewonnen.U kan tijdens de kantooruren ook terecht bij Jelle Didier van de communicatiedienst van de stad Oudenaarde (Tel.: 055/33.51.31 - jelle.didier@oudenaarde.be).
FOTO: Gerard Mornie
31-03-2016 door DVDP
Fenologielijstjes dikken aan

Foto: Zomertaling door JeVH.
01-03-2016 door DVDP
Bijzondere waarnemingen winter 1516

Foto: Grauwe gors - TTP Leystraat - Paul Vandenbulcke
28-02-2016 door DVDP
24 Kraanvogels over de regio

Foto: 24 kraanvogels over Zingem (Dimitri Van de Populiere)
25-02-2016 door DVDP
Slechtvalken spotten

Al drie jaar lang brengt een koppel slechtvalken zijn jongen groot op de Sint-Walburgatoren, hoog boven de Oudenaardse markt. De slechtvalk is een roofvogel die bekend staat als de snelst vliegende vogel. In duikvlucht kan hij snelheden van meer dan 350 km/u halen. Dat levert soms spectaculaire waarnemingen op.
14-02-2016 door DVDP
Feestelijke inhuldiging vernieuwde schuilhut Weiput

10-02-2016 door DVDP
Ze zijn al op weg!

https://www.redderijkeweide.nl/hoe-ver-zijn-de-gruttos-nog/
Binnenkort mogen we hopelijk opnieuw grutto's ontvangen in de Vlaamse Ardennen. Door de overvloedige regen van de voorbije week liggen er nu veel gebieden zeer geschikt bij. Wanneer mogen we ze hier verwachten? Ongeveer vanaf begin maart, de hoofdmeute is al gepasseerd voor april. Broeden doen ze niet in de regio, op één plaats na: de Leiemeersen in Bachte-Maria-Leerne.
Foto: Grutto door Paul Vandenbulcke
09-02-2016 door DVDP
Bergeenden in Eke

06-02-2016 door DVDP
44e uilenwandeling op de Kluis

De aansluitende sterrenkijkactiviteit o.l.v. Gunther Groenez ging jammer genoeg niet door. De sterrenkijkers moesten noodgedwongen in de wagens achterblijven doordat de sterren zich niet lieten zien door het dikke wolkenpakket. Volgend jaar hopelijk beter weer!
01-02-2016 door DVDP
Kievit: vogel van het jaar 2016
Onze vogelwerkgroep kwam voor dit jaar tot de keuze van de kievit als vogel van 2016. We proberen dus die soort intenser volgen. Wat speelde mee in de keuze? Het is in de eerste plaats een erg bekende soort voor ongeveer alle natuurliefhebbers, de soort heeft ook een eigen verhaal in onze streek en vooral de kievit gaat achteruit en dat allemaal samen vraagt om aandacht dit jaar.
Samen met Gust Schaemelhout telde ik in de jaren 70 als aangename ‘verplichte’ opdracht kieviten in de meersen van Oudenaarde. Inventariseren avant la lettre. Er blijven historische getallen hangen van meer dan 20 broedparen, geteld alleen al van op de ‘ring’ thv Oudenaarde, te controleren aan de hand van overvliegende zwarte kraaien. De mannetjes kievit gingen dan achter de kraai aan tot aan de grens van hun broedterritorium. Dit terwijl de vrouwtjes op het nest zaten, toen nog veilig in de hooiweiden, die redelijk laat gemaaid werden. Later in de zomer zaten ze dan op de gemaaide percelen, ouden en jongen samen met oa in hun gezelschap veel grote lijsters en gele kwikken, allen ‘trots’ op hun nakomelingen. Wat een tijd!
Foto: Jeroen Vanheuverswyn
24-01-2016 door DVDP
Uitwaaien in Zeeland, met een witkopgors

Iets na 7 vertrokken we vanuit Eke met 3 wagens richting Schouwen-Duiveland. Het Veerse Meer was de eerst stop en daar stonden twee mensen die ons vervoegden. Typische soorten als rotgans, middelste zaagbek en brilduiker werden er bewonderd. Bij de volgende stop (Wilhelminadorp) werden we opgewacht door vader en zoon Vanheuverswyn om samen de vogel van de dag, de witkopgors, te bekijken. Veel wit was er niet te zien aan het ‘saai’ bruin vogeltje. In onze ANWB gids lezen we dat deze gors tot 2008 in Nederland al 35 maal werd waargenomen.
Aan Brouwersdam, het trekgat van onze tocht, werden geen ijseenden gevonden. Er zat wel een drieteenmeeuw tussen de ander meeuwen. We maakten plaats voor een ganse bus vogelaars uit het Antwerpse. Neeltje Jans was de laatste stop en daar lag een eenzame zeehond terwijl een kuifduiker zich mooi kwam tonen. Na wat zoeken vonden we de zwarte zeekoet die daar al een tijdje pleistert. De groep van 15 mensen had samen een lijst van ruim 70 vogelsoorten en verschillende zeehonden. Tevreden keerden we terug richting Vlaamse Ardennen.
Foto: Paul Vandenbulcke
22-01-2016 door DVDP
Waar zijn de tafeleenden heen?

Foto: Jeroen Vanheuverswyn
15-01-2016 door DVDP
Ijsduiker verkozen tot waarneming van 2015

27-12-2015 door DVDP
Vogelen op linkeroever

Foto: Landende roodhalsgans door Paul Vandenbulcke.
25-12-2015 door DVDP
Bijzondere waarnemingen najaar 2015

Foto: Ijsduiker op Tweelingsput door Ivan Steenkiste.
02-12-2015 door DVDP
Een buizerd met Duitse nummerplaat
Na wat opzoekwerk via internet kon contact gelegd worden met de verantwoordelijke van het project.
De buizerd werd geringd op zo'n 10 km ten noordwesten van Bielefield, Duitsland. Bij benadering zo'n 360 km in vogelvlucht van Eke vandaan. Het is een erg jonge vogel. Het dier werd getagd op 12 juni 2015 in een nest van drie jongen. Het is een vrouwtje. Het is ook meteen de eerste terugmelding van het amper 6 maanden oude wijfje.
Mocht je de vogel zelf nog zien in de komende maanden, laat dan zeker iets weten aan de VWG.
Foto: Gilbert De Ghesquière.
19-11-2015 door DVDP
Zeldzame ijsduiker in Eke

Ijsduikers zijn vogels van het hoge noorden. Ze broeden op de binnenwateren van Ijsland, Groenland en Noord-Amerika. Ze overwinteren langs de kusten van Europa, van Noorwegen tot zelfs Portugal. Het is een vrij zeldzame overwinteraar in België, met slechts enkele exemplaren per winter.
Dat deze duiker opduikt in het binnenland in Eke, is wellicht te danken aan de hevige westenwinden van de voorbije dagen. Het komt dan wel eens voor dat zeevogels landinwaarts worden geblazen.
Het is nog maar de vijfde keer dat er eentje wordt gezien in de regio. De vorige vier waarnemingen zijn allemaal van aan de Callemoeie en de Soeverein in Nazareth/Deinze.
Foto: Ijsduiker aan de Integra door Jacques Vanheuverswyn.
13-09-2015 door DVDP
Excursie naar de Ijzermonding
Foto: Blauwe kiekendief door Jeroen Vanheuverswyn.
06-09-2015 door DVDP
Bijzondere waarnemingen zomer 2015
.jpg)
30-08-2015 door DVDP
Ringactiviteit
16-08-2015 door DVDP
De trektelposten schieten in actie!

Er werd vandaag op drie plaatsen geteld in de regio: TTP Vinkemolen; TTP Leystraat en in Machelen.
GCO was eigenlijk zaterdag al gestart in de Leystraat in Huise. Door de regen moest hij noodgedwongen stoppen. Maar hij gaf de moed niet op en waagde vandaag opnieuw zijn kans en met succes: 3 bruine kiekendieven, 3 boomvalken, een wespendief en een goudplevier.
Langs de Leie in Machelen werd er geteld door drie mensen. Daar hadden ze onder andere een rode wouw, een paapje en slechtvalk.
De drukst bezette TTP was de Vinkemolen (straat Moldergem) in Zwalm met 8 tellers. Uitschieters waren een zwarte ooievaar, 2 lepelaars, 6 wespendieven w.o. 2 ter plaatse en een bruine kiekendief. De meeste soorten werden gezien voor het uitdelen van de aperitief.
Een overzicht van de tellingen vind je hier:
http://trektellen.nl/count/view/474/20150816
http://trektellen.nl/count/view/1060/20150816
http://vwgvap.waarnemingen.be/waarnemingen_v7.php?groep=1
De komende weken wordt er zeker nog geteld. Het is moeilijk om deze lang op voorhand aan te kondigen omdat de weersomstandigheden bepalend zijn. Wil je er eens bij zijn? Hou dan zeker onze Facebookpagina (https://www.facebook.com/groups/vwgvap) of het forum (http://www.natuur-forum.be/phpBB3/viewforum.php?f=4) in de gaten. Daar verschijnt meestal wel op voorhand een bericht wanneer de TTP bemand wordt.
Maar op 3 en 18 oktober staan we er zeker want dan is het Eurobirdwatch met simultaantrektellingen in heel Europa. Tot dan?
Foto: TTP Vinkemolen zijstraat Moldergem door BDE.
31-07-2015 door DVDP
Orpheusspotvogel broedt voor het tweede jaar op rij in de Vlaamse Ardennen
.jpg)
29-07-2015 door DVDP
Krombekstrandloper in Nederename
.jpg)
Foto: Krombekstrandloper, Nederename door DVDP.
28-07-2015 door DVDP
Geslaagd broedsel bruine kiekendief

Sinds 2011 hebben Bruine kiekendieven hun oog laten vallen op de Langemeersen. Toch was het nog wachten tot dit jaar om het eerste geslaagde broedgeval in de annalen te kunnen bijschrijven.
In 2011 was er al een serieuze maar uiteindelijk toch nog in extremis mislukte broedpoging, waarbij de jongen later vlak bij het nest dood zijn aangetroffen. Waarschijnlijk gestorven op 23 dagen oud. Na onderzoek was er niet echt een doodsoorzaak vast te stellen.
Foto: jonge bruine kiekendieven door Theo Helsloot.
15-07-2015 door DVDP
Broedpoging rode wouw in de Vlaamse Ardennen?

De rode wouw is niet bepaald een soort die we bij ons verwachten, maar verleden jaar had een broedgeval plaats in gelijkaardig gebied in Vlaams Brabant. Het was dus even diep ademhalen toen na wat losse waarnemingen in een ruime omgeving in maart, plots midden april de waarnemingen zich leken te concentreren rond het Elenebos te Zulzeke Kluisbergen. Van 10 tot 20 april is op waarnemingen.be duidelijk een lijn te zien rond Nukerke, Melden, Etikhove, meestal van één ex. Toch waren er waarnemingen van omwonenden ook van soms twee rode wouwen. Op 28 april zag Indra Jacobs van op de N60 ter hoogte van Nukerke er twee.
Foto: Bart Heirweg.
27-06-2015 door DVDP
Verslag nachtzwaluwtocht 13 juni 2015

19-06-2015 door DVDP
Kleine jagers over Ronse

Een waarneming van deze zeevogels in het binnenland is zeer zeldzaam. De laatste waarneming uit onze regio, VA+, dateert al van 1988. Tijdens het broedseizoen zitten deze vogels normaal gezien op de toendra van Noord-Europa. De zuidelijkste populaties zijn te vinden aan de kusten van Noord-Schotland.
Deze vogels leven van kleine knaagdieren, vogels en insecten, maar ze durven ook voedsel te stelen van meeuwen en sterns. Vandaar hun Latijnse naam: Stercorarius parasiticus.
Foto: Kleine jager door LVE, in Ronse.
31-05-2015 door DVDP
Terugblik voorjaar 2015

Foto: Middelste bonte specht door EVC in Ronse.
01-05-2015 door DVDP
Babynieuws op Walburga

De jongen werden geringd door een erkend ringer en kregen een witte identificatiering om de poot met grijze cijfers (S1 en S2). Er werden ook DNA-stalen genomen voor verder onderzoek om het geslacht te bepalen en eventuele verwantschappen na te gaan.
In 2013 kwamen er vier jongen uit het ei en vorig jaar drie.
Wil je de jongen in actie zien? Doe dan eens een terrasje op de markt binnen enkele weken. Ze zullen dan wellicht uitvliegen en hun kunstjes tonen in het luchtruim boven de stad.
Foto: GGR.
28-04-2015 door DVDP
Opvallend veel beflijsters dit voorjaar

De piekperiode voor de trek van deze speciale lijster is nu al wel voorbij. Waarnemingen in mei zijn eerder uitzonderlijk.
Heb je er nog eentje gezien? Aarzel dan niet om deze in te voeren op onze website.
Foto: man beflijster te Zingem, Grootmeers door ADV.
22-03-2015 door DVDP
Spechten- en mezentocht op de Kluisberg

Foto & tekst: PVDB.
01-03-2015 door DVDP
Overzicht winter 1415

Een constante gedurende de wintermaanden was de aanwezigheid van brilduikers. Op de twee grootste plassen waren ze altijd te vinden. Op de Donk in Oudenaarde zat er eentje, en op de Callemoeie maar liefst tot max. vier vogels. Ze zitten er vandaag nog steeds. Ook het gemengd koppel geelpootmeeuw / pontische meeuw was de hele winter aanwezig aan de sluis in Oudenaarde.
De uitschieters in december waren een middelste zaagbek (DVDP) op de Donkvijver (zie vorige berichten), een rode wouw over Strijpen (CNU) en een roepende middelste bonte specht in centrum Asper (JaVH).
In januari kregen we een koppel pleisterende kleine zwanen (FTJ) op bezoek in Zulte. Die hadden het zo naar hun zin dat ze bleven tot half februari. In Ronse werd een overvliegende pestvogel gemeld (DVE). Grote zaagbekken lieten zich zien op de Donk en Callemoeie. Een overvliegende juveniele wilde zwaan werd opgemerkt over de Doorn in Eine (JaVH).
In februari mochten we nog een mannetje topper (DVDP) welkom heten op de Callemoeie. Dat was ook al van 2013 geleden. Een wilde zwaan vloog over Oudenaarde (LME). De eerste kraanvogels (GCO, KTE) vlogen ook al over halverwege februari. Een rode wouw werd gezien in Elene (KVO). Zwarte specht en middelste bonte specht tekenden present in het Kluisbos (WAE, NDS).
De winter afsluiten gebeurt traditioneel met de uilentocht op de Kluis onder leiding van WAE en NDS. Maar liefst 85 geïnteresseerden daagden op. Wauw!
En nu? Lentekriebels...
Foto: Topper op Callemoeie (JeVH)
01-02-2015 door DVDP
De queeste naar de ijseend

31-01-2015 door DVDP
Bezoek uit het departement van de Loire

Na wat opzoekwerk via internet kwam ADV in contact met de verantwoordelijke van het ringproject. Het vrouwtje werd geringd op 8/02/2013 in het Franse departement van de Loire in het plaatsje Saint-Philbert-de-Grand-Lieu, ten zuiden van Nantes.
Foto: ADV.
18-01-2015 door DVDP
Duo kleine zwanen in de Leievallei

De kleine zwaan is een zeldzame wintergast uit arctisch Rusland. Ze lijken goed op de zeldzamere wilde zwaan. Maar zoals de naam al doet vermoeden is de kleine zwaan een stuk kleiner. In vlucht is het niet altijd even gemakkelijk om beide soorten uit elkaar te houden zonder groottevergelijking. Het beste kenmerk is het geel aan de snavelbasis. De wilde zwaan heeft meer geel op de snavel die doorloopt tot onder en voorbij het neusgat. De kleine zwaan heeft minder geel op de snavel.
Het is ondertussen al twee jaar geleden dat er nog kleine zwanen aan de grond werden gezien in de regio. In 2013 mochten we ons verblijden met een groep van maar liefst 13 kleine zwanen op een natte akker in Vinkt.
Foto: 2 kleine zwanen, Zulte, Leievallei door DVDP.
15-01-2015 door DVDP
Kraanvogels in de Langemeersen is waarneming van 2014

Het podium werd vervolledigd door ADV die in het najaar een groep van 23 baardmannetjes ontdekte in de Snippenweide in Eine. Op plek drie stond de juniwaarneming van een zeldzame roodmus, eveneens in de Langemeersen.
De wisselbeker voor "Lijster van het jaar" ging deze keer naar GCO, die 173 soorten zag binnen de grenzen van ons werkingsgebied.
Het was opnieuw een geslaagde receptie. Een grote dank u aan iedereen die heeft geholpen.
Benieuwd wie volgend jaar zo'n kader naar huis mag meenemen...
30-12-2014 door DVDP
Verslag Braakmantocht
Foto strandleeuwerik: Jeroen Vanheuverswyn
28-12-2014 door DVDP
Winterprik brengt onverwachte gast
.jpg)
Op zondagvoormiddag werd er een mannetje ontdekt op de Donkvijver in Oudenaarde (DVDP). Het is al even geleden dat er nog eentje werd ontdekt op onze grote plassen. Het is de eerste waarneming in 7 jaar van een pleisterende vogel, en bovendien de eerste in 12 jaar die door meer dan 1 persoon werd gezien. Voor enkelen was het dan ook de eerste kennismaking met de soort in eigen streek. (bron http://vwgvap.waarnemingen.be/)
Op de andere grote plas van de regio, de Callemoeie in Nazareth, zitten er al drie brilduikers. De eerste werd gezien halverwege november (NVW) en ondertussen kwamen er dus al twee bij.
Foto middelste zaagbek (DVDP).
19-10-2014 door DVDP
Eurobirdwatch 2

Aan de molen passeerden op 4u tijd net geen 7000 vogels, geteld door max. 4 tellers. Vooral vinken kwamen goed door, al was het voor de kleine diertjes ploegen tegen de harde wind in. Er werden ook enkele V-tjes ganzen ontdekt: grauwe (40 ex) en kolgans (27). Ook de "lululu" van de boomleeuwerik werd verschillende keren opgemerkt met in totaal 17 ex. Dé uitschieter was een rode wouw die van west naar oost vloog, gepest door een hele meute kauwen.
GCO bemande de toren in Kruishoutem. Hij speurde in zijn eentje de einder af. Hij onderschepte ook enkele grauwe ganzen en boomleeuweriken. Er vlogen ook 2 zwarte mezen langs de toren.
Foto: Rode wouw door THE (Petegem, Langemeersen, 2013).
12-10-2014 door DVDP
Baardmannetjes strijken neer in Snippenweide
.jpg)
Kort daarna werd de groep teruggevonden door andere vogelkijkers. 23 baardmannetjes werden geteld. De groep was erg mobiel en nerveus. Van lisdodde, naar het riet, dan even in een wilgje, etc... Het duurde dan ook niet lang voor de groep plots omhoog ging en over de wilgen en de Schelde hun tocht naar zuidwest verder zette.
Het is de zevende waarneming van baardmannetje in de afgelopen 15 jaar voor de regio VA+. De grootste groep werd gezien in het Paddenbroek in oktober 2010. Toen lieten 34 ex. zich zien aan TLI.
Foto: Baardmannetje, Snippenweide, Eine door DVDP.
04-10-2014 door DVDP
Eurobirdwatch

Het werd al snel duidelijk dat het wel eens een goede dag kon zijn. Al van bij het krieken van de dag kwamen de zangvogeltjes goed door. Zanglijsters, vinken, spreeuwen, ... .
We werden ook verwend met enkele zeldzaamheden. Zo passeerden langs de Vinkemolen in totaal 10 grote zilverreigers. in Kruishoutem werden er 14 genoteerd. Een visarend passeerde aan de Vinkemolen, terwijl een half uurtje later ook nog 2 zwarte ooievaars werden ontdekt boven de Scheldevallei. Een fietsende GCO had op weg naar huis van de uitkijktoren in Kruishoutem ook nog een grote pieper. Fietsen is dus niet enkel gezond, het levert ook nog wat vogels op!
De drank werd pas uitgedeeld na de middag, om dubbeltellingen te vermijden ;-)
De volledige tellingen vind je hier:
http://trektellen.nl/trektelling.asp?telpost=1060
http://trektellen.nl/trektelling.asp?telpost=1428
24-09-2014 door DVDP
Broedpogingen bruine kiekendief mislukken

27-08-2014 door DVDP
Krombekstrandloper (kort) aan Callemoeie

Deze strandloper broedt op de toendra in het hoge noorden. In het najaar trekt een deel van de vogels terug via West-Europa, waar ze dan voornamelijk aan de kust worden gezien. In het binnenland zijn ze zeldzaam.
In onze regio zijn er voornamelijk waarnemingen in de jaren 70 en 80. Daarna werd het wat stil rond deze soort. De laatste waarneming gebeurde op 1-09-1988 aan de Donkvijver in Oudenaarde (LVE).
Foto: B. Deduytsche
18-07-2014 door DVDP
Nieuwe broedvogel voor de regio: orpheusspotvogel
.jpg)
Laten we even de verschillende waarnemingen op een rijtje zetten. Half mei dook er eentje op aan de Boigneberg in Maarke-Kerkem (BHE). Een kleine week nadien werd er aan de Steenbergstraat in Kerzelare/Volkegem nog eentje ontdekt (BHE). Begin juni werd een zingend exemplaar gezien in de Pyreneeën in Ronse (DVE). Halverwege juni opnieuw een zingend exemplaar in Ouwegem (GCO). De vijfde vogel werd ontdekt op de grens tussen Eine en Heurne, op een braakliggend terrein in de Heurnestraat, grenzend aan de Snippenweide (ADV).
Eergisteren vond DVE de vogel in Ronse terug, gekoppeld, en met jongen. Een nieuwe broedvogel!
De opmars van de orpheusspotvogel gaat hoogst waarschijnlijk samen met de klimaatsverandering. Het is immers een zuidelijke soort. De soort zit al even in het zuiden van ons land, en lijkt nu dus ook op te rukken richting Vlaanderen. Hij lijkt erg op de bekendere spotvogel, met wie het jammer genoeg een pak minder goed gaat. In het veld is het niet altijd even gemakkelijk om een onderscheid te maken tussen beide soorten.
Foto: Orpheusspotvogel aan de Steenbergstraat, Volkegem (DVDP).
12-07-2014 door DVDP
Steltlopertrek opnieuw begonnen

Foto: Groenpootruiter door B. Heirweg.
14-05-2014 door DVDP
Orpheus in Maarke-Kerkem

Daags nadien werd de vogel gezien en gehoord tot de middag. Daarna wakkerde de wind aan en was er veel verstoring rond de plaats. In de namiddag waren er zes pogingen om de vogel te horen of te zien, maar er was er maar één die geluk had.
Om de verwarring compleet te maken werd er de dag nadien een mogelijke "gewone" spotvogel én opnieuw de orpheusspotvogel gemeld.
De vorige melding van orpheusspotvogel dateert van eind mei 2012 in het Geboortebos in Ronse (DVE). Daarvoor gaan we al terug naar juni 2007 toen er een zangpost was in Tombele, Ronse (DVE). In 2006 was er een zangpost in de Reytmeersen in Welden (DDG, DVDP).
Foto: BHE.
02-05-2014 door DVDP
Roodhalsfuut op Donk

Het was inmiddels van 2005 geleden dat er nog eens eentje opdook in onze regio. In augustus 2005 verbleef een juveniel een weekje op de Weiput in Zingem. Daarvoor moeten we al teruggaan naar 2003 toen DDG er ook een op de Donk had.
Foto: DVDP.
23-04-2014 door DVDP
Babynieuws op Walburga!

Het is nu voor het tweede jaar op rij dat de vogels de weg naar nestbak hebben gevonden. Vorig jaar brachten ze vier jongen groot. Wie in de komende weken eens een terrasje doet op de markt, hou je ogen gericht op de toren. Misschien zie je het snelste dier ter wereld wel rond de toren zoeven.
Foto: Gunther Groenez.
19-04-2014 door DVDP
Steenloper aan Callemoeie

Steenlopers zijn vrij algemeen aan de kust op golfbrekers, maar in onze regio zijn ze zeldzaam. De laatste waarneming dateert al van mei 2005 (DDG; DVDP). Voor 1990 waren er 27 waarnemingen, meestal solitaire vogels. De grootste groep waren twee maal vijf vogels aan de Callemoeie in 1980 en 1982 (HRO, JRO).
Bron: "Zijn er nog vogels; Luc Menschaert
Foto: Steenloper - Nazareth, Callemoeie - April 2014; BDE.
11-04-2014 door DVDP
Purperreiger even pleisterend aan Zingembrug
.jpg)
Deze soort, die hetzelfde formaat heeft als de algemene blauwe reiger, is een zomergast in de Benelux. In onze regio wordt hij maar zelden aan de grond gezien. Meestal vliegt hij over tijdens de trekperiode. Maar dan heb je nog een flinke dosis geluk en een scherp oog nodig om er een te zien te krijgen. Eentje die dus lang genoeg blijft zitten, is vrij uitzonderlijk.
Foto: DVDP.
09-03-2014 door DVDP
Groep kraanvogels houdt halt in de Langemeersen

12-02-2014 door DVDP
Witoogeend in Nederename
.jpg)
De witoogeend is een schaarse broedvogel in Oost-Europa die in aantal afneemt. Voor België is het een vrij schaarse doortrekker en wintergast. Ze komen vaak voor tussen andere duikeenden en kunnen vrij lang op dezelfde plaats blijven hangen. Soms gebeurt het ook dat ze bij gebrek aan partners hybridiseren met andere duikeenden zoals kuif- en tafeleenden.
Het zijn ook graag geziene vogels in collecties bij kwekers vanwege de mooie kleuren die het mannetje vertoont. Bij de vogel van Nederename werden alvast geen (kleur)ringen gezien aan de linker- of rechterpoot, wat dus goed nieuws is voor diegenen die hem willen toevoegen op hun lijstje. Het is (nog maar) de achtste vogel van vermoedelijk wilde afkomst in tien jaar tijd in de regio.
Foto: Dimitri Van de Populiere
01-02-2014 door DVDP
Roodkeelduiker op bezoek

Het was ondertussen alweer drie jaar geleden dat deze soort in de regio werd gezien. In 2011 werden we verwend met drie waarnemingen (2x op de Schelde in Oudenaarde, 1x op Tweeling in Eke).
Foto: Bart Heirweg.
20-01-2014 door DVDP
Gezocht: Geelgors

08-01-2014 door DVDP
Bruine boszanger is soort van 2013

Bij het begin van het nieuwe jaar wordt er traditie-getrouw even terug-gekeken op wat het voorbije jaar ons heeft gebracht. Zo werd op onze nieuwjaarsreceptie voor de vierde maal de wisselbeker “lijster van het jaar” uitgedeeld, een prijs voor wie het hoogste aantal vogelsoorten heeft gezien binnen de regiogrenzen van VA+ op 1 jaar tijd. SFE mag de wisselbeker voor een jaartje op de schouw zetten. Hij klokte af op 180 soorten en kwam daarmee dicht in de buurt van het record (182 in 2011 door DDG).
De prestigieuze “Gerard Mornie-award” werd voor de derde keer overhandigd aan de persoon die de mooiste en zeldzaamste soort heeft gevonden tijdens het voorbije jaar. De winnaar wordt democratisch verkozen d.m.v. een stemming. Gerard leverde net als vorig jaar eigenhandig de prijs: een mooi kader met foto. Dit jaar werd er gekozen voor de bruine boszanger van DDG. Dit kbv-tje uit Oost-Siberië ontbreekt wat aan X-factor, maar is zeldzaam genoeg om de meerderheid van de stemmen achter zich te krijgen. Het gaat hier om de allereerste waarneming ooit voor VA+. Hij volgt de breekbekstrandloper (2012 door ADV) en de 8 morinelplevieren (2011 door GCO) op. Op de tweede plaats volgde de kleinste jager (door ADV). De derde plek was voor de grote karekiet (door ADV).
Proficiat aan SFE en DDG. Een grote dank u wel aan Gerard en iedereen die heeft meegeholpen op de receptie.
24-12-2013 door DVDP
Verstoring op Donk zorgt voor slachtoffers
Afgelopen weken kwamen er regelmatig meldingen binnen van dode of gewonde meeuwen rond de Donkvijver in Oudenaarde, meer bepaald onder de hoogspanningskabels die in de buurt van de vijver staan. De meeuwen vliegen er 's nachts tegen en storten dan gewond naar beneden. Sommigen overleven de val niet. De meeuwen vliegen 's nachts op van de slaapplaats omwille van verstoring. Dat gebeurt meestal door bootjes, hoewel dit verboden is tijdens de wintermaanden net om verstoring tegen te gaan. De meeste van de slachtoffers zijn kokmeeuwen, niet onlogisch gezien die het talrijkst aanwezig zijn op de slaapplaats, gevolgd door de stormmeeuwen.
De Donkvijver is de belangrijkste meeuwenslaapplaats in de Vlaamse Ardennen. In de wintermaanden troepen 's avonds duizenden meeuwen samen op de vijver. De kokmeeuwen zijn het talrijkst, met maxima tegen de 4500 aan, gevolgd door de stormmeeuwen, met maxima tegen de 1200 aan. De grotere soorten zoals zilvermeeuwen, kleine mantelmeeuwen en uitzonderlijk eens de zeldzame geelpootmeeuw, pontische meeuw en grote mantelmeeuw blijven er ook slapen.
Foto: Kokmeeuwen door Dimitri Van de Populiere.
03-11-2013 door DVDP
Heurnemeersen scoren met bruine boszanger
Op 2 november werd in de Snippenwei in Eine een zeer zeldzame bruine boszanger ontdekt door conservator DDG. Dit kleine zangvogeltje is afkomstig uit het oosten van Siberië. Het is de eerste veldwaarneming voor de regio.
Het dier liet zich maar heel moeilijk laat zien. De vogel kruipt vaak weg tussen de lage begroeiing waardoor hij nog moeilijker te zien is. Zijn aanwezigheid wordt meestal eerst verraden door de typische smakkende tsjekroep. Andere vogelkijkers moesten dan ook uren geduld hebben voor ze hem ook konden zien of horen.
Deze zangvogel, wat gelijkend op een donkere tjiftjaf met een forse wenkbrauwstreep, is een broedvogel van de moerasbossen op de taiga. Hij duikt regelmatig eens op in West-Europa, vooral tijdens de tweede helft van oktober en eerste helft van november. Normaalgezien overwintert dit taaie beestje in Zuidoost-Azië.
Foto: Zicht op Snippenweide (DDG)
20-10-2013 door DVDP
Vinkenslag (door LNE)
GCO en LNE stonden nog vòòr zonsopgang op de trektelpost aan de Leystraat in Wannegem-Lede, en hadden vanaf de eerste minuut de handen vol met het determineren en tellen van vinken, lijsters en leeuweriken. Al van bij het begin werd duidelijk dat twee mensen nog geen fractie zouden kunnen tellen van wat nog maar vlakbij de telpost voorbijvloog, laat staan de diertjes die honderden meters verderop passeerden…
Om vijf na acht konden we al een Smelleken noteren, tuk op al dat lekkers volgt de kleinste roofvogel van Europa trekkende piepers en leeuweriken: zijn meeneemmaaltijd.
Mensen die op de trektelpost staan, krijgen nu en dan een sms van andere vogelwerkgroepleden: “Al iets gezien?” is de voor de hand liggende vraag. De antwoorden deze keer liepen uiteen van “Veel, zéér veel!” via “onvoorstelbaar” tot “HELP!!!”. Die hulp kwam er: ADV, NVW, WSI en later BDE kwamen mee tellen en noteren.
Het tellen van de overvliegende vogels is op zulke momenten bijna frustrerend: je ziet links van je een groepje van dertig, veertig vinken, probeert die zo correct mogelijk te tellen, maar ondertussen zie je dat er op de achtergrond een minstens even grote ‘kliek’ doorvliegt: wat doe je dan? En nog vóór je je verrekijker op die tweede groep gericht hebt, hoor je boven je alweer een andere groep, of een andere soort… Het is zo klaar als een klontje dat er op zulke dagen heel veel ‘onderteld’ wordt: de massa vogels is gewoon te groot om precieze tellingen te kunnen doen.
Nóg moeilijker dan het tellen (of nog meer frustrerend zo je wil), is het noteren: zowel links als rechts van de notulist worden soortnamen en totalen genoemd, en terwijl je op het lijntje ‘vink’ 19 schrijft, hoor je al ‘koperwiek 28’ zeggen en ‘kievit 6’. Op zoek dus naar de juiste regel, maar ondertussen hoor je iemand “blauwe kiek” roepen, en dan wil je zelf toch ook eens kijken… echter weer iemand anders zegt nét op dat moment: “boomleeuwerik …’ om gek van te worden!
Het werd alleszins een fantastischevogelkijk-dag: boeiend om zoveel vogels in zo diverse soortenvariatie te zien overtrekken, in bijna zomerse weersomstandigheden.
De cijfers van de volledige “fenomenale vinkendag”, zoals GCO opmerkte op ‘trektellen.nl’, kan je daar gaan nalezen. Toch willen we jullie de meest markante niet onthouden: 12174 Vinken, 3051 Koperwieken, 1776 Veldleeuweriken en 1647 Kieviten… duizelingwekkend! Rietgors (164), Aalscholver (725), Kramsvogel (576) en Boomleeuwerik (16) lieten ook mooie getallen optekenen, net zoals de zes, misschien wel laatste van het jaar, Boerenzwaluwen.
Zondag 20 oktober, de ‘after-party’. Negen tellers op post, om een heruitzending van zaterdag te bekijken? Niet helemaal: de Vinken doen het met 5308 nog steeds goed, de Spreeuwen gaan voor een honderdtal extra (1249 op zaterdag, 1332 op zondag), maar de lijsters laten het afweten (154 Kramsvogels, 26 Zanglijsters en ‘slechts’ 127 Koperwieken). En kijk: toch nog vier ‘boerkes’, zoals de vogelaars de charmante Boerenzwaluw noemen.
Om twaalf uur houden enkelen het voor bekeken, het stoofvlees en de frietjes wachten thuis, het is mooi geweest. ADV en GCO voelen als volleerde tellers waarschijnlijk aan hun eksterogen dat er nog wat zit aan te vliegen, want zij blijven nog wat ‘nakijken’. Korte tijd later melden ze de waarneming van de kers op de taart: een Roodkeelpieper! Bovendien vliegt het beestje niet over, maar zit het ergens in de mosterd- en klavervelden rond de TTP. Maandag is het piepertje nog aanwezig zodat enkele vogelaars nog kunnen genieten van de aanblik en het geluidje van deze zeldzame gast: een mooie afsluiter van een top-vogelweekend!
28-09-2013 door DVDP
Rosse grutto in Asper

03-09-2013 door DVDP
Kleinste jager op bezoek

02-07-2013 door DVDP
Overzicht bijzondere waarnemingen maart-mei 2013

Roofvogels Vale gier: 26/27-04: Ronse, Wittentak: 1 ex: wild? Escape? (CHE). Visarend: 18-04: Asper: 1 ex (JaVH); 1-05: Petegem, Langemeersen: 1 ex (LNE); 9-05: Kruishoutem, kasteelpark: 3 ex (NGE, DVDP). Rode wouw: 33 waarnemingen! Zwarte wouw: 15 waarnemingen. Bruine kiekendief: 100 waarnemingen, wel enkele dubbelwaarnemingen. Blauwe kiekendief: 50 waarnemingen. Grauwe kiekendief: 25-04: Michelbeke: 1 vr (DBO); 26-04: Wannegem-Lede: 1 vr (GCO); 9-05: Petegem, Langemeersen: 1 vr (DVDP, BHE); 17-05 tot 19-05: Ooike: 1 man (GCO, e.a.). Wespendief: 25 waarnemingen. Havik: 13 waarnemingen. Slechtvalk: Oudenaarde, Walburga: broedgeval met 4 jongen.
Rallen tot sternen
Porseleinhoen: 14-04: Eine, Snippenweide: 1 ex roepend (DDG, e.a.). Kraanvogel: 5-03: Sint-Lievens-Houtem, Erwetegem, Wannegem-Lede en Ronse: 1 – 200 – 4 – 85 ex (PHE, HHA, GCO, RWE); 27-03: Berchem: 2 ex (NDS); 2-04: Wannegem-Lede en Maarke-Kerkem: 11 en 2 ex (GCO, DVQ); 21-04: Eke: 1 ex (CZA). Kwartel: 13-05: Kruishoutem, Zijldegemkouter (GCO); 18-05: Petegem, Langemeersen: 1 ex (PVDB); 20-05: Ename, Bos t’Ename: 1 ex (SFE); 27-05: Asper: 1 ex (JaVH); 28-05: Petegem, Langemeersen: 1 ex (NGE). Kluut: 9/10-03: Nazareth, Callemoeie: 1 tot 9 ex (NGE, e.a.); 10-03: Petegem, Langemeersen: 11 ex (DDG, LVDL); 27-03: Deinze, Noorderwal: 9 ex (VLO, KVH); 24-04: Eke, Tweelingsputten: 1 ex (SFE); 11-05: Nazareth, Callemoeie: 1 ex (WSI, e.a.). Steltkluut: 23-05: Nazareth, Callemoeie: 3 ex (ADV, e.a.). Bontbekplevier: 40 waarnemingen. Max: 10-03: Heurne, Kouters: 11 ex (DVDP). Goudplevier: 46 waarnemingen. Max: 10-03: Petegem-aan-de-Schelde: 196 ex op kouter (DVDP, DDG, NGE, e.a.) + 9-04: Wannegem-Lede: 362 ex over (GCO). Kanoet: 11-05: Nazareth, Callemoeie: 1 ex (DVDP, e.a.). Drieteenstrandloper: 4-5 verschillende exemplaren aan de Callemoeie vanaf 10-05 tot 29-05. Max: 15-05: 3 ex (BDE, e.a.). Bonte strandloper: 48 waarnemingen. Max: 10-03: Ouwegem, akker: 44 ex (NGE, e.a.). Temmincks strandloper: 18-05: Nazareth, Callemoeie: 2 ex (SFE, e.a.). Bosruiter: 18-04: Eke, De Ratte: 2 ex (JeVH) en Semmerzake: 2 ex (JaVH). Zwarte ruiter: 1-04: Zingem, Grootmeers: 1 roepend (JaVH); 28-04 tot 1-05: Meilegem, Kaaimeersen: 3 ex (GGR, e.a.). Groenpootruiter: 49 waarnemingen. Grutto: 107 waarnemingen. Max: 10-03: Eke, De Ratte: 96 ex (DVDP, GGR, e.a.); broedgeval: Bachte-Maria-Leerne: bezet nest met jongen (FGH). Ijslandse grutto: 10-03: Eke, De Ratte: 1 ex (BDE, e.a.). Regenwulp: 11 waarnemingen. Houtsnip: 39 waarnemingen. Bokje: 19 waarnemingen. Max: 8-04: Eine, Snippenweide: 3 ex (DDG, DVDP). Geelpootmeeuw: hele winter tot 2-04: Oudenaarde, omgeving sluis: 1 ex (NGE; e.a.). Pontische meeuw: hele winter tot 8-04: Oudenaarde, omgeving sluis: 1 ex (NGE; e.a.). Dwergmeeuw: 1-05: Nazareth, Callemoeie: 1 ex (VLO); 15/16-05: Nazareth, Callemoeie: 1 ex (DDG, e.a.). Noordse stern: 16-05: Nazareth, Callemoeie: 1 ex (DDG, e.a.). Zwarte stern: 9 waarnemingen. Max: 26-04: Nederename, Putten VDM: 24 ex (NGE, e.a.). Duiven tot lijsters
Zomertortel: 15-04: Herzele: 1 ex (NBO); 12-05: Ronse, Oude Spoorweg: 2 ex (DVE); 18-05: Oudenaarde, Meersbloem: 1 ex (GGR, e.a.) & Mullem, Rooigembeekvallei: 1 ex (JaVH); 19-05: Oudenaarde, Donk: 2 ex (WSI, e.a.). Ransuil: 17 waarnemingen. Velduil: 26-04: Zegelsem: 1 ex (LNE); 25-05: Huise, Kolpaert: 1 ex (GCO); 27-05: Petegem, Langemeersen: 1 ex (JaVH, JeVH). Kerkuil: 17 waarnemingen. Bijeneter: 9-05: Kruishoutem, Zijldegemkouter: 3 ex over (GCO). Zwarte specht: 21-03: Ruien, Kluisbos: 1 ex (NDS); 29-03: Nazareth, Hospicebossen: 1 ex (JaVH); 7-04: Wortegem: Spitaelsbossen: 1 ex (SFE); 16-04: Melden, Koppenberg: 1 ex (XCO). Middelste bonte specht: 19-03: Lozer, Bos: 1 ex (NGE); 22-03: Ronse, Sint-Pietersbos: 1 ex (KGO). Kleine bonte specht: 46 waarnemingen. Boomleeuwerik: 11 waarnemingen. Boompieper: 22 waarnemingen. Rouwkwikstaart: 19 waarnemingen. Engelse gele kwikstaart: 24-04: Nazareth, Callemoeie: 1 ex (JaVH). Pestvogel: 3-04: Oudenaarde, Sluis: 10 ex over (DDG). Nachtegaal: 25-04: Ronse: 1 ex (RWE); 21-05 tot 25-05: Oudenaarde, Camping Donk: 1 ex (LVDL, e.a.); 25-04: Zingem, Spettekraai: 1 ex (XCO); 26-04: Sint-Lievens-Houtem: 1 ex (WRO). Gekraagde roodstaart: 34 waarnemingen, meeste uit Eke. Tapuit: 35 waarnemingen. Paapje: 27-03: Eke, Koemeersen: 1 vr (NVW); 17-04: Melden: 1 ex (SDH); 20-04: Sint-Goriks-Oudenhove: 1 ex (DSC); 22-05 tot 26-05: Elsegem, Scheldemeersen: 1 kp (THE, e.a.); 26-05: Welden, Reytmeersen: 2 ex (JVDB) & Zeveren: 3 ex (JVL). Beflijster: 2-04: Bos t’Ename: 1 ex (USA); 14-04: Petegem, Langemeersen: 1 ex (LNE, e.a.) & Wannegem-Lede: 2 ex (GCO); 16-04: Ronse, Pyreneeën: 1 ex (DVE); 19-04: Welden, Reytmeersen: 1 ex (DDG); 24-04: Eine: 1 ex (DDG). Zangers tot gorzen
Braamsluiper: 30 waarnemingen. Rietzanger: 85 waarnemingen. Max: Eine, Snippenweide: 3 zp (DDG). Cetti’s zanger: 55 waarnemingen. Grote karekiet: 18/19-05: Petegem, Scheldekant: 1 ex (ADV, e.a.). Spotvogel: 50 waarnemingen. Grauwe vliegenvanger: 12 waarnemingen. Bonte vliegenvanger: 13-04: Machelen: 1 ex (ECO); 18-05: Huise, Rooigembeekvallei: 1 ex (JaVH). Matkop: 58 waarnemingen. Wielewaal: 30 waarnemingen. Kleine/Grote barmsijs: 18 waarnemingen. Europese kanarie: 15-04: Ronse, Sint-Pietersbos: 3 ex (KGO). Goudvink: 4-03: Ronse, Pyreneeën: 2 ex (DVE); 28-03: Ronse, Tombele: 1 ex (DVE); 19-04: Schorisse, Bos Terrijst: 1 ex (XCO). Appelvink: 26 waarnemingen. Kruisbek: 17-03: Schorisse, Bos Terrijst: 1 ex over (NVE); 2-05: Ronse, Muziekbos: 1 ex (RDS); 3-05: Oudenaarde: 1 ex over (NGE); 27-05: Huise, Beertegem: 1 ex over (BHE). Geelgors: 37 waarnemingen. Grauwe gors: 10-03: Moregem/Ooike: 1 ex (DDG, e.a.); 30-04: Huise, Leystraat: 1 ex (GCO). Dank aan alle waarnemers! Foto: Bosrietzanger (Oudenaarde, Coupure) door DVDP.
06-06-2013 door DVDP
Honkvaste kievit (door Simon Feys)

10-03-2013 door DVDP
Steltloperfestival: Relaas van een gek weekend

07-03-2013 door DVDP
Kraanvogels gezien in de regio

21-01-2013 door DVDP
Vrouwtje eider al hele poos aan Noorderwal

19-01-2013 door DVDP
Pestvogels aan sluis Oudenaarde

04-01-2013 door DVDP
Bijzondere waarnemingen september-november
De herfst. Die periode van het jaar waar we met z’n allen naar het noorden staren. Wachtend op dat lijntje ganzen, een bel van buizerds of een troep lijsters. Misschien, heel misschien hebben we ook eens geluk en halen we er die spetter uit. Beide telposten in de regio (Huise, Leystraat en Zwalm, Vinkemolen) werden druk bemand. Samen kwamen we aan meer dan 260 trekteluren. Al die ijver leverde ook heel wat op. Spetters werden gezien en jaren oude records sneuvelden. Zeearend, steppekiekendief, duinpiepers, roodkeelpieper, grote pieper en ortolaan passeerden de revue. Bij deze ook een warme oproep: stem op het einde van het jaar mee voor de beste soort van het jaar op onze mailinglist.
Futen tot eenden
Geoorde fuut: 19-10 en 18-11: Nazareth, Callemoeie: 1 ex (KGO, HVO). Wilde zwaan: 29-9: Berchem, Akkers: 3 ex over (USA). Kolgans: 21-10: Eke, Koemeersen: 14 ex over (GMI); 28-11: Wannegem-Lede: 38 ex over in verschillende groepen (GCO); 28-11 en 29-11: Asper, Dorp: 52 en 55 ex over (JaVH); 29-11: Wannegem-Lede: 30 ex in verschillende groepen over (GCO). Toendrarietgans: 29-11: Wannegem-Lede: 3 ex over (GCO). Grauwe gans: topdag 29-11: Wannegem-Lede: 1680 ex over (GCO). Ooievaar: 18 waarnemingen. Purperreiger: 18-11: Nazareth, Callemoeie: 1 ex (HVO). Kleine zilverreiger: 8/9-9: Heurne, Dal: 1 ex (DDG, e.a.). Grote zilverreiger: 42 waarnemingen.
Roofvogels
Zeearend: 28-10: Zwalm, Vinkemolen: 1 ex over (LNE, ADV). Visarend: 1-9: Huise, Leystraat: 1 ex over (GCO) en Bachte-Maria-Leerne: 1 ex over (JaVH); 13-9: Huise, Leystraat: 1 ex (GCO); 28-9: Bevere, Dorp: 1 ex over (NGE). Rode wouw: 24-9: Wannegem-Lede: 1 ex over (GCO); 11-10: Welden: 1 ex over (SFE); 14-10: Zwalm, Vinkemolen: 1 ex (LNE, e.a.); 16-10: Beerlegem: 1 ex over (JaVH); 21-10: Dikkele: 1 ex over (CNU); 27-10: Zwalm, Vinkemolen: 1 ex over (BDE, e.a.). Bruine kiekendief: 17 waarnemingen. Blauwe kiekendief: 18 waarnemingen. Grauwe kiekendief: 21-9: Asper, Dorp: 1 ex over (JaVH). Steppenkiekendief: 1-10: Zwalm, Vinkemolen: 1 ad man over (LNE). Havik: 11 waarnemingen. Buizerd: topdag 27-10: Zwalm, Vinkemolen: 79 ex over. Smelleken: 15 waarnemingen. Slechtvalk: 39 waarnemingen.Wespendief: 8 waarnemingen.
Rallen tot sternen
Porseleinhoen: 8-9: Berchem, Paddenbroek: 1 ex (DDE). Houtsnip: 11 waarnemingen. Bokje: 24-11: Eine, Snippenwei: 2 ex (DDG, ADV). Goudplevier: 16 waarnemingen. Grote mantelmeeuw: 20-11: Deinze, Noorderwal: 1 ex (NGE); 25-11: Nazareth, Callemoeie: 1 ex (ADV); 28/30-11: Eine, Scheldemeersen: 1 ex (DDG). Pontische meeuw: 10-11 tot 20-11: Deinze, Noorderwal: 1 ex (VLO, KVE, NGE). 16-11: Oudenaarde, Schelde: 1 ex (NGE). Geelpootmeeuw: 8 waarnemingen. Zwarte stern: 4-9: Nazareth, Callemoeie: 1 ex (ADV, JaVH).
Duiven tot lijsters
Ransuil: 1-10: Zingem, Dorp: 1 ex (EVDA); 2-10: Kruishoutem: 1 ex (WSI); 10-10: Oudenaarde, Sluis: 1 ex (BHE); 14-10: Dikkelvenne: 1 ex (JVE). Velduil: 24-10: Wannegem-Lede: 1 ex (GCO). Kerkuil: 11 waarnemingen. Zwarte specht: 6-11: Wortegem: 1 ex (NDS). Middelste bonte specht: 18 waarnemingen, waaronder tuinwaarnemingen in Dikkelvenne (BDE) en Schorisse (RDC). Kleine bonte specht: 16 waarnemingen. Draaihals: 1-9: Ronse, Pyreneeën: 1 ex (DVE); 29-9: Mater: 1 ex (USA, MVD). Veldleeuwerik: topdag 20-10: Huise, Leystraat: 2927 ex over (GCO, DVDP); Boomleeuwerik: 14-10: Zwalm, Vinkemolen: regiorecord 57 ex over (ADV, LNE, e.a.); 6/20-10: Huise, Leystraat: 41 en 48 ex over (GCO, DVDP). Totaal 41 waarnemingen. Bonte vliegenvanger: 4-9: Ruien, Kluisbos: 1 ex (NDS). Graspieper: 30-9: Huise, Leystraat: regiorecord 1474 ex over (GCO, DVDP). Duinpieper: 9-9: Huise, Leystraat en Zwalm, Vinkemolen: 1 ex over (GCO, LNE); 15-9: Zingem: 1 ex over (DVDP). Grote pieper: 27-10: Huise, Leystraat: 1 ex over (GCO, DVDP). Boompieper: 14 waarnemingen. Roodkeelpieper: 6-10: Oudenaarde, Meersbloem: 1 ex over (DDE); 11-10: Wannegem-Lede: 1 ex over (GCO). Pestvogel: 10/11/12-10: Berchem, Weyns: 3-1-2 ex (TLI); 17-11: Oudenaarde, Scheldemeersen: 1 ex over (DDG); 21/24/25-11: Ronse, Pyreneeën: 1-3-3 ex (CDR, DVE, RWE); 26-11: Mullem, Kolpaert: 1 ex over (DVDP); 29-11: Oudenaarde: 2 ex over (NGE). Gekraagde roodstaart: 20-9: Berchem, Paddenbroek: 1 vangst (TLI, NDS); 4-10: Ronse: 1 ex (DVE); 26/27-10: Ename, Bos: 1 ex (LME). Tapuit: 27 waarnemingen. Paapje: 10 waarnemingen; max 20-9: Berchem, akkers: 5 ex (NDS). Koperwiek: topdag 27-10: Huise, Leystraat: 1617 ex over (GCO, DVDP). Beflijster: 12-10: Ronse, Pyreneeën: 1 ex (DVE); 18/20-10 en 3-11: Wannegem-Lede: 1 ex (GCO).
Zangers tot gorzen
Europese kanarie: 7-10: Huise, Leystraat: 1 ex over (GCO); 24-10: Ronse, Pyreneeën: 1 ex over (DVE). Barmsijs: 24 waarnemingen. Kruisbek: 10 waarnemingen. Vink: 20-10: Huise, Leystraat: regiorecord 4713 ex over (GCO, DVDP). Goudvink: 28/30-10: Ronse: 1 ex (DVE); 10/11-11: Meilegem, Kaaihoeve: 1 vr (BDE, e.a.); 11-11: Wortegem: 1 ex (GCO). Appelvink: 41 waarnemingen. Ortolaan: 15/23-9: Huise, Leystraat: 1 ex over (GCO). Ijsgors: 30-10: Huise, Leystraat: 1 ex over (GCO); 11-11: Ronse, Pyreneeën: 1 ex over (DVE).
Dank aan alle waarnemers!
11-12-2012 door DVDP
Grote zee-eenden bezoeken regio

06-12-2012 door DVDP
Telposten breken records

Regiorecords
De telposten uit onze regio werden uiteraard ook bemand. Vanaf half augustus tot begin november stonden er zowel tellers aan de Leystraat op de grens tussen Huise en Wannegem als aan de Vinkemolen in Zwalm. In totaal kwam men in de Leystraat aan 106 trekteluren en aan de Vinkemolen 152 uren, dit in begin november. Bij het aantal getelde vogels houden de posten elkaar in evenwicht. 40 870 vogels werden geteld en genoteerd in Huise. In Zwalm kwam men aan 37 658. Maar welke records zijn er nu gesneuveld? Op zaterdag 20 oktober kwam men in Huise aan 4.713 overvliegende vinken na 6 uur tellen. Zo werd het 23-jarige regiorecord verbroken (’89: Wannegem: 3.900 ex; GCO). Aan de Vinkemolen verbrak men het record van boomleeuwerik. Op 14 oktober noteerde men in totaal 57 vogels, een nieuw regiorecord. Aan de Leystraat werden er op 6 en 20 oktober respectievelijk 41 en 48 boomleeuweriken geteld, goed voor een derde en tweede plek. De veldleeuweriken kwamen ook massaal aangevlogen uit het noorden. Op 20 oktober telde men in Huise tot 2.927 vogels. Ook de graspiepers zorgden voor een nieuw record. Op 30 september werden er aan de Leystraat 1.474 piepers geteld. De lijsterachtigen trokken ook goed door. Zanglijsters braken net geen record, maar bij de koperwieken kwam men tot 1.617 exemplaren op 26 oktober in Huise. Houtduiven en spreeuwen vlogen ook in grote aantallen door. In Zwalm telde men op 4 november tot 5.426 houtduiven. Op 20 oktober werden er 3.423 overtrekkende spreeuwen genoteerd in Huise. Aan de Vinkemolen deed men een zeer verdienstelijke poging om het record van buizerd te verbreken, maar men strandde met de meet in zicht. Op 27 oktober kwam men tot 79 doortrekkers. In 2010 telde men tot 83 doortrekkers in Wannegem. De beweging van enkele mezensoorten was ook erg opvallend. Zo doken overal zwarte mezen op. Bij de pimpel- en koolmezen is er zelfs sprake van een invasie.
Spetters
De records op de telposten waren nog niet bevredigend genoeg voor de tellers. Men haalde ook nog eens enkele spetters uit de lucht. Zwarte ooievaar, velduil, grote pieper, duinpieper, roodkeelpieper, ortolaan en ijsgors werden waargenomen in Huise. In Zwalm deden een mannetje steppenkiekendief, zeearend en duinpieper de harten sneller slaan. Verder passeerden ook nog bruine en blauwe kiekendief, rode wouw, visarend, smelleken, ooievaar, grote zilverreiger, beflijster en Europese kanarie de revue.
Goed nieuws?
Zijn de hoge aantallen van dit najaar goed nieuws? We mogen best wel vrolijk worden van zo’n overweldigend natuurfenomeen. Maar gaat het goed met al deze soorten in België? Het antwoord is eerder negatief. Een concreet voorbeeld: op drie dagen tijd passeerden over ons land 362.533 veldleeuweriken. Voor Vlaanderen wordt de totale broedpopulatie echter maar geraamd op 9.000 à 11.000 (cijfer uit 2000 -2002), voor Wallonië zijn dat 23.000 broedparen (cijfer uit 2001-2007), samen goed voor maximaal 34.000 paartjes. De vogels die hier passeerden zijn vogels die ten noorden of ten oosten van ons broeden In België gaat het immers slecht met de veldleeuwerik door de intensivering van de landbouw en de veranderingen in het landelijk landschap. Een verklaring voor deze uitzonderlijke trek is niet eenduidig. Een geslaagd broedseizoen in Scandinavië, gevolgd door een voedseltekort is een van de hypotheses van deze massale trek. Wil je op de hoogte blijven van het trektellen? Bezoek dan www.trektellen.org. Wil je volgend najaar zelf komen meetellen, hou dan het forum in de gaten op www.natuur-forum.be.
Bronnen: www.natuurbericht.be
www.vwg-vlaamseardennenplus.be
www.trektellen.org
Zijn er nog vogels (Luc Menschaert, 1991)
Foto: Vinkemolen, Zwalm (Paul Vandenbulcke)
12-11-2012 door DVDP
Pestvogels gesignaleerd in de regio

Er worden de laatste week overal in België pestvogels gezien. We mogen dus spreken van een invasie. Ondertussen zijn er ook al gesignaliseerd in onze regio. In de tuin van TLI in Berchem werden er al tot drie keer toe pestvogels gezien. Het blijft nog wachten op de eerste twitchbare vogels. Dat is ondertussen al van februari 2005 geleden. Toen dook er een groepje van 8 vogels op aan de sluis in Oudenaarde. Uitkijken dus! Zeker op plaatsen met veel besdragende struiken.
Foto: Gunther Groenez.
30-10-2012 door DVDP
Telposten scoren met zeearend en grote pieper

08-10-2012 door DVDP
Buidelmees aan de vistrap

01-10-2012 door DVDP
Steppekiekendief over telpost

07-09-2012 door DVDP
Bijzonde waarnemingen juni-september

Eenden tot futen
Zomertaling: 19-06: Nazareth, Callemoeie: 3 ex (KGO); 20-07: Zingem, Grootmeers: 2 ex (JaVH,JeVH); 2-08: Nazareth, Callemoeie: 1 ex (DVDP). Krooneend: 5-06: Zingem, Weiput: 1 ex (DDG). Geoorde fuut: 21-06: Nazareth, Callemoeie: 2 ex (KGO); 5-07: Opbrakel, Bovenloop Zwalm: 1 ex (CDE). Kwak: 1-08: Zingem, Weiput: 1 ex (JaVH, JeVH); 12-08: Ename, Bos: 1 ex (GGR, JDW, DDG); 17-08: Eine, Snippenweide: 1 ex (DDG). Grote zilverreiger: 2-06: Wannegem, Kouters: 1 ex (GCO); 11-07: Eke, Koemeers: 1 ex (KHU); 12-07: Nazareth, Callemoeie: 1 ex (KGO); 26-08: Zingem, Coupure: 1 ex (ADV). Purperreiger: 12-08: Zingem, Grootmeers: 1 ex (ADV, BDE); 13-08: Asper, Dorp: 1 ex (JaVH). Ooievaar: 21 waarnemingen; grootste groep: 18-08: Ronse, Ijsmolen: 70 ex (LBA). Zwarte ooievaar: 6/7-08: Zingem, Grootmeers: 1 ex (ADV, EVDA); 14-08: Melden: 1 ex (SDH); 31-08: Wannegem, Kouters: 1 ex (GCO).
Roofvogels
Visarend: 15-08: Bevere, Dorp: 1 ex (MVO, EVG). Zwarte wouw: 22-06: Velzeke: 1 ex (MDC); 23-06: Gottem: 1 ex (JTE). Bruine kiekendief: 18 waarnemingen. Blauwe kiekendief: 4-08: Ronse, Pyreneeën: 1 ex (DVE). Grauwe kiekendief: 20-07: Sint-Martens-Leerne: 1 ex (JeVH); 28-08: Kruishoutem, Zijldegem: 1 ex (GCO); 29-08: Wannegem, Kouters: 1 ex (GCO). Wespendief: 61 waarnemingen. Havik: 18-06: Ename, Bos: 1 ex (GTA); 31-07: Ronse, Tombele: 1 ex (RWE); 3/6-08: Ename, Bos: 1 ex (PBL); 5-08: Welden, Reytmeersen: 1 ex (DDG, e.a.); 11/14-08: Kwaremont, Beiaardbos: 1 ex (DVE, NDS); 15-08: Lierde, Uilenbroek: 1 ex (ADG). Slechtvalk: 25 waarnemingen.
Rallen tot sternen
Kwartel: 41 waarnemingen. Kwartelkoning: 4 t.e.m. 12-07: Ename, Bos: 1 ex (PBL, e.v.a.). Steltkluut: 22-08: Olsene, Leievallei: 1 ex (KHO). Kleine plevier: 18 waarnemingen. Bosruiter: 21/26-08: Zingem, Coupure: 1/3 ex (JaVH). Groenpootruiter: 6 waarnemingen. Regenwulp: 10-07: Zingem, Grootmeers: 1 ex (ADV); 15-07: Strijpen: 1 ex (CNU); 20-07: Eine, Snippenweide: 1 ex (DDG); 19-08: Wannegem, Kouters: 1 ex (GCO). Zwartkopmeeuw: 9 waarnemingen. Geelpootmeeuw: 12 waarnemingen. Pontische meeuw: 10-06 tot 19-07: Oudenaarde/Eine, Schelde: 1e zomer (NGE, DDG). Grote mantelmeeuw: 6-06: Deinze, Noorderwal: 1 ex (NGE); 9-08: Nazareth, Callemoeie: 5 ex (grootste aantal ooit!) (JaVH); 16-08: Petegem-Leie: 1 ex (VLO); 18-08: Nazareth, Callemoeie: 2 ex (JeVH). Visdief: 25 waarnemingen. Noordse stern: 9-08: Nazareth, Callemoeie: 2 ex (JaVH). Reuzenstern: 28-08: Nazareth, Callemoeie: 3 ex (DVDP, e.a.). Zwarte stern: 27-06: Nazareth, Callemoeie: 1 ex (KGO); 25-07: Oudenaarde, Donk: 1 ex (DVDP).
Duiven tot lijsters
Zomertortel: 14 waarnemingen. Ransuil: 24 waarnemingen. Kerkuil: 15 waarnemingen. Zwarte specht: 26-07: Wortegem, Spitaelsbossen: 1 ex (NDS). Kleine bonte specht: 10 waarnemingen. Middelste bonte specht: 1/7-07 en 13-08: Ronse, Pyreneeën: 1 ex (DVE); 3-07: Ronse, Nieuw Kerkhof: 1 ex (DVE). Draaihals: 18/24-08: Berchem, Paddenbroek: 1 vangst (TLI). Boompieper: 21-08: Ronse, Scheldekouter: 1 ex (DVE); 28-08: Wannegem, Kouters & Zingem, Grootmeers: 1 & 3 ex (GCO & JaVH); 29-08: Wannegem, Kouters: 2 ex (GCO). Duinpieper: 30-08: Asper, Dorp: 1 ex (JaVH). Rouwkwikstaart: 10-06: Eke, Ganzenbroek: 1 ex (TMA). Engelse gele kwikstaart: 3-06: Kruishoutem, Zijldegem: 1 ex (DDG). Nachtegaal: 12-06: Grotenberge, Breivelde: 1 ex (DVDB). Gekraagde roodstaart: 6-06: Schorisse: 1 ex (PDS). Tapuit: 10 waarnemingen vanaf half augustus. Paapje: 18-08: Ronse, Pyreneeën: 2 ex (DVE); 28-08: Kruishoutem, Zijldegem & Zingem, Grootmeers: 6 & 2 ex (JaVH). Roodborsttapuit: 26-06: Petegem, Langemeersen: 1 ex (NGE).
Zangers tot gorzen
Braamsluiper: 12 waarnemingen. Rietzanger: 16 waarnemingen. Waterrietzanger: 15-08: Berchem, Paddenbroek: 1 vangst (TLI, NDS). Graszanger: 11-08: Eine, Snippenwei: 1 ex (DDG, e.a.). Cetti’s zanger: 20 waarnemingen. Spotvogel: 18 waarnemingen. Orpheusspotvogel: vogel van eind mei (zie vorige editie) nog aanwezig tot 7-06 in Ronse, Geboortebos. Fluiter: 14-06: Nukerke: 1 ex (ADE). Bonte vliegenvanger: 14/15-06: Nukerke: 1 ex (ADE, DVDP); 12-08: Zingem, Stuivenberg: 1 ex (ADV); 17-08: Oudenaarde, Stad: 1 ex (LVDB); 18-08: Dikkelvenne, Scheldemeersen & Ronse, Bois Joly: 1 ex (JVE, DVE); 28-08: Berchem, Paddenbroek: 1 vangst (TLI). Matkop: 60 waarnemingen. Wielewaal: 13 waarnemingen. Europese kanarie: 19-07: Oudenaarde, Stad: 1 ex (NGE). Appelvink: 13 waarnemingen, allemaal uit Ronse, Pyreneeën. Kruisbek: 14/19-06: Ronse, Pyreneeën: 13/6 ex (DVE); 28-06: Ename, Bos & Oudenaarde, Stad: 8 & 1 ex (GTA, NGE); 3-07: Ronse, Bois Joly: 5 ex (DVE); 21-07: Ronse, Muziekbos: 3 ex (ADV); 5-08: Dikkelvenne: 1 ex (JVE); 14-08: Ronse, Pyreneeën: 8 ex (DVE). Ortolaan: 28-08: Huise, Kouters: 1 ex (GCO). Geelgors: 55 waarnemingen.
Dank aan alle waarnemers.
25-08-2012 door DVDP
Drie reuzensterns aan de Callemoeie

24-08-2012 door DVDP
Waterrietzanger geringd in Paddenbroek

13-08-2012 door DVDP
Zeldzame graszanger aan Snippenweide

De vogel is ook zeldzaam op nationaal niveau. Het betreft nog maar de derde waarneming voor België in deze jaargang (cf. waarnemingen.be). Het is een soort die erg wintergevoelig is. Tijdens langdurige vorstperiodes hebben ze het erg moeilijk. Tijdens zachtere winters rukken ze naar het noorden op van hun normale leefgebied in Zuid-Europa.
24-07-2012 door DVDP
En ze zijn weer weg...

21-02-2012 door DDG
Nakend broedseizoen

Nederland kent reeds een jarenlange traditie wat broedvogelmonitoring betreft. België hinkt een stuk achterop. Voor een aantal mensen is waarschijnlijk het werk dat in een broedvogelmonitoring kruipt na inventarisatie een te hoge drempel. Wie 60 uren vrijmaakt in een broedseizoen om broedvogels te karteren mag nog eens rekenen op ongeveer 60 uren zwoegen met allerlei soortenkaartjes, datums controleren, territoria intekenen… Voor sommigen ongetwijfeld een leuke bezigheid anderen besteden hun zomertijd liever aan iets anders.
De vereniging SOVON vogelonderzoek Nederland heeft een online module uitgewerkt waarbij al de ingegeven broedvogelverdachte waarnemingen worden omgezet naar aantal territoria. Geen urenlang avondwerk meer en overzetten op allerlei soortenkaartjes, nee. Na het inventariseren zet je alles in een online kaartje (werkt een beetje als www.waarnemingen.be) en op het einde van het broedseizoen klik je op een knopje… en klaar is kees. Je krijgt een rapport met het aantal territoria van al de geïnventariseerde broedvogels in je gebied.
Natuurpunt deed vorig jaar een test met deze SOVON module. Een aantal ervaren waarnemers testen de module uit, werd hier en dar op punt gezet. En nu kan je terecht op: www.avimap.org
Voor mensen die al langer aan broedvogeltellingen doen ligt de overstap voor de hand, maar het is nu vooral het uitgelezen moment om in andere gebieden een nieuwe monitoring op te starten!
Ben je geïnteresseerd? Contacteer dan onze vogelwerkgroep.
Vorig jaar werden de Heurnemeersen geïnventariseerd vogels deze methode.
09-01-2012 door BHE
In memoriam: Marcel Nachtergaele
Deze middag heeft Marcel Nachtergaele in de gezegende leeftijd van 90 jaar zachtjes, vredevol, sereen, deze wereld verlaten. Marcel was stichter van de Wielewaal Schelde-Leie, waarvan Natuurpunt VA+, na een periode van desintegratie in meerdere afdelingen en tenslotte herintegratie in ons regionaal bestuur, de opvolger is. De verdienste van Marcel voor natuurbehoud en landschapszorg in onze regio kan op geen enkele manier worden overschat.De familie neemt afscheid van Marcel in intieme kring. In afspraak met zijn nabestaanden plannen we met NP VA+ een herinneringsmoment met daaraan gekoppeld een wandeling, vermoedelijk op een zondagnamiddag in februari in het Lozerbos. Verdere communicatie hierover volgt nog. We zijn er van overtuigd dat velen onder ons een dergelijk moment op prijs zullen stellen, misschien zelfs nodig hebben. De beste manier om van Marcel afscheid te nemen lijkt ons buiten, in een gebied dat hem nauw aan het hart lag, onder gelijkgestemden.
27-11-2011 door NGE
Aalscholvernieuws
In november was traditiegetrouw de eerste winterse aalscholvertelling. Opnieuw was er een lichte daling in de aantallen. In totaal werden 175 ex. geteld verspreid over 2 slaapplaatsen. Dank aan alle vogelaars die op zoek ging (ook zij die er geen vonden :-) )21-11-2010 door NGE
Aalscholvers stagneren
Op 13 november werd opnieuw een telling gehouden op de ons gekende aalscholverslaapplaatsen op het grondgebied van VA+. Deze keer werden 182 slapers geteld, verdeeld over drie plaatsen. Als we het aantal vergelijken met die van vorige jaren, dan stellen we vast dat die aantallen al enkele jaren constant zijn.2007: 183
2008: 216
2009: 192
2010: 182 Op de Callemoeie in Nazareth is al enkele weken een aalscholver te zien met een grote rode kleurring. Hij blijkt uit Noorwegen nabij Oslo te komen.
03-08-2010 door DDG
Najaarstrek 2010

In rietvelden maak je kans op een waarneming van Rietzanger of wie weet, een Porseleinhoen langs de rand op het slik? Er duiken vogels op in je tuin die er niet gebroed hebben...
Kortom: de najaarstrek is begonnen.
We willen uiteraard niets missen van die najaarstrek en ontvangen graag uw waarnemingen! Zag je een Grauwe Vliegenvanger op trek in je tuin? Of een Spotvogel? Of voor de geluksvogels onder ons: hebben ze in je tuin gebroed? Zag je Visdieven foerageren boven een van onze grote waterplassen? En is die overvliegende Wespendief een plaatselijke broedvogel of een vroege doortrekker.
Graag ontvangen we je waarnemingen!
Waarnemingen ingeven kan op deze site: http://vwgvap.waarnemingen.be/waarnemingen_v7.php?groep=1
Je ook altijd foto’s toevoegen. Zo werd bovenstaande Visdief op de gevoelige plaat gelegd door Gunther Groenez.
21-06-2010 door BHE
Basis workshop natuurfotografie

"Ik organiseer deze workshop speciaal voor de beginnende natuurfotograaf. Doorheen de dag zal ik uitleg geven omtrent de basisbegrippen van natuurfotografie, zoals diafragma en sluitertijd, belichting, compositie en het gebruik van filters en een statief. Naast die basis uitleg zal ik ook verschillende handige tips bespreken die je zullen helpen om betere foto’s te maken. De workshop zal zo wat alle aspecten van natuurfotografie omvatten, inclusief landschaps- en macrofotografie. Elke deelnemer wordt verwacht zijn of haar camera material mee te nemen, en indien mogelijk, ook een statief. Als je in het bezit bent van een laptop, breng die dan ook gerust mee.
De dag zal verdeeld worden in een vroege morgen en late namiddag sessie in het veld. Om zoveel mogelijk fotografische mogelijkheden uit te testen, zullen we tenminste twee verschillende locaties bezoeken. Aangezien we voor zonsopgang starten, zullen we van de mooiste uurtjes van de dag genieten en zo leren werken met de verschillende aspecten van belichting. Daarnaast zullen we ook focussen op cameratechnieken, compositie en het belang van voorbereiding.
Onder de middag zullen we onze foto’s bespreken en evalueren op een groot scherm en zo leren van elkaars technieken en fouten. We zullen uiteraard ook de tijd nemen om elkaar te leren kennen en interessante tips uit te wisselen.
Op het einde van de dag ontvangt iedere deelnemer een fotografiecursus (in pdf) die alle aspecten van natuurfotografie omhelst, inclusief de thema’s die we die dag besproken hebben. Na de workshop kan elke deelnemer bovendien genieten van gratis feedback op zijn of haar foto's of informatie omtrent cameramateriaal en techniek.
Afhankelijk van de weersomstandigheden zullen we normaal gezien de Langemeersen bezoeken, een natuurreservaat in de Scheldevallei, en het Brakelbos, een groot loofbos in het hartje van de Vlaamse Ardennen. Deze locaties staan echter nog niet vast, aangezien ik mij aanpas aan de wensen van de deelnemers. Ik zal bovendien iedere deelnemer persoonlijk contacteren om uit te zoeken wat hij of zij verwacht van de dag en vervolgens probeer ik het programma te buigen naar ieders wensen."
Data: Zondag 12 september 2010
Plaats: Oudenaarde
Tijd: 07:00 - 18:00
Meer informatie en inschrijven op: http://www.bartheirweg.com/nl/workshops/workshop-natuurfotografie
23-02-2010 door BHE
Workshop macrofotografie

Deze workshop verkent de verschillende aspecten van macro -en close-up fotografie. We leren naast het instellen van onze camera ook over sluitertijd en diafragma, belichting, scherptediepte en scherpstellen. Tijdens deze workshop besteden we ook extra aandacht aan veldkennis, want al snel zal blijken dat die een zeer belangrijk rol speelt bij macrofotografie.
We starten de dag met een ochtendsessie in het veld op zoek naar insecten die dan een stuk gemakkelijker te benaderen zijn en misschien zelfs bedekt zijn met dauwdruppeltjes van de voorbije nacht. Aangezien we voor zonsopgang starten, zullen we van de mooiste uurtjes van de dag kunnen genieten en kunnen we fotograferen in het zachte, warme licht rond zonsopgang.
Tijdens de middagpauze houden we een korte presentatie rond macro -en close-up fotografie, gevolgd door uitleg over materiaal, compositie, camera ondersteuning, het localiseren van een onderwerp en het belang van voorbereiding. Nadien zullen we onze foto’s bespreken en evalueren op een groot scherm en zo leren van elkaars technieken en fouten. We zullen uiteraard ook de tijd nemen om elkaar te leren kennen en interessante tips uit te wisselen.
We hanteren een flexibele planning wat locaties voor deze macrofotografie workshop betreft en laten ons leiden door het weer van die dag.
Op het einde van de dag ontvangt iedere deelnemer een fotografiecursus (in pdf) die alle aspecten van natuurfotografie omhelst, inclusief de thema’s die we die dag besproken hebben.
Deze macrofotografie workshop is geschikt voor fotografen die beschikken over een reflexcamera (al dan niet digitaal) en een macro -of telelens. Als je dergelijk materiaal niet ter beschikking hebt dan kan je mij steeds op voorhand contacteren om te bekijken of je die dag eventueel materiaal van mij kan lenen. Als je over een statief en een laptop beschikt, breng die dan ook zeker mee. Ook wordt iedere deelnemer verwacht zijn of haar eigen lunchpakket mee te brengen.
We zullen vaak laag bij de grond werken, vergeet dus niet om aangepaste kledij te dragen en stevige waterdichte wandelschoenen.
Data: Zondag 18 April 2010
Plaats: Oudenaarde
Tijd: 06:00 - 18:00
Meer informatie en inschrijven op: http://www.bartheirweg.com/nl/workshops/workshop-macrofotografie
25-01-2010 door BHE
Vrijwilligers gezocht voor Huismussenonderzoek

tussen drie verschillende profielen.
U wordt:
- vaste teller en engageert zich om jaarlijks tijdens de broedperiode van de Huismus drie keer
Huismussen te inventariseren op acht kort bij elkaar gelegen locaties; - puntteller en engageert zich om jaarlijks tijdens de broedperiode van de Huismus drie keer
Huismussen te inventariseren op één vaste locatie; - losse teller en engageert zich om jaarlijks deel te nemen aan het Nationaal Mussentelweekend.
Wenst u deel te nemen aan dit onderzoek? Vul dan vrijblijvend onderstaande gegevens in en wij
houden u op de hoogte.
Download het inschrijvingsformulier.
25-08-2009 door BHE
Workshop natuurfotografie

Afhankelijk van je eigen kennis kan je kiezen uit verschillende types. Op deze manier kan ik zowel de beginnende als gevorderde fotograaf de mogelijkheid geven bij te leren.
Op zo’n workshop gaan we zowel tijdens de vroege ochtend als de late namiddag op pad en bezoeken daarbij verschillende locaties, waardoor we uiteenlopende fotografische mogelijkheden zullen creëren. We zijn reeds bij het eerste licht in het veld en kunnen daarom gebruik maken van het mooiste moment van de dag. We besteden bijzondere aandacht aan de kwaliteit en het gebruik van licht. Verder focussen we ons ondermeer ook op cameratechniek, compositie, belichting en het belang van voorbereiding.
Deze workshops worden speciaal op maat geknipt. Door het beperkte aantal deelnemers kan ik bijzondere aandacht besteden aan individuele wensen en verlangens, daarom wordt U ook op voorhand gecontacteerd zodat ik kan bepalen wat U precies verwacht van de dag.
Meer informatie vindt u op: http://www.bartheirweg.com/nl/workshops
30-05-2009 door NDS
Daniel Packet
Bij het zien van een torenvalknestkast zullen we onze gedachten nog dikwijls laten dwalen naar de bezieler van dit project, Daniel Packet, die op 25 mei 2009 voor altijd is weggegaan. ‘Het is goed geweest, zorg voor elkaar’ waren zijn laatste woorden tegen zijn familie rondom hem.Sedert het ontstaan van onze afdeling 40 jaar geleden is Daniel nooit weg geweest en zijn betrokkenheid was groot. Een korte tijd was Daniel bestuurslid van de toen grote wielewaalafdeling Schelde-Leie. Velen kennen hem als vogelringer. Hij was inderdaad vooral met vogels bezig. Er waren de nestkasten in de bossen en meer 100 torenvalknestkasten die hij ruim 15 jaar opvolgde. En dan was er zijn geduldige uitleg op de wandelingen. Naast vele tochten in de eigen streek begeleidde Daniel een tiental winterse tochten naar de Braakman. Hierdoor leerde hij vogelsoorten kennen die we in Schelde-Leie niet of zelden konden waarnemen. De ouderen uit de vogelwerkgroep herinneren zich zeker de vele W.V.O. vergaderingen waarop hij aan de hand van balgen of opgezette vogels de kenmerken van moeilijke soorten aan de beginnende vogelaars toonde. In die tijd waren dia’s zeldzaam en was van digitale vogelfotografie immers nog geen sprake.
Zijn inzet ten bate van de natuur, op zeer veel vlakken was groot, ook als leraar aan het VTI in Waregem. De Langemeersen in Wortegem-Petegem lagen hem nauw aan het hart, evenals de Pereboomplassen en de Leyhoek in de Leievallei. Ook de spoorwegbedding in Waregem en de IJzervallei waar de kinderen actief zijn in de natuurbescherming mogen we zeker niet vergeten vermelden.
Lange tijd was zijn tuin bijna een vogelasiel en tegelijk een juweeltje aan natuur waar hij samen met zijn vrouw Erna met plezier uren in doorbracht. De binding met die natuur zat er van bij zijn opgroeien in, in een periode waar in zijn polders wielewalen nog in de boomgaarden broeden. Hij heeft net als wij allen de natuur zien achteruitgaan en dat deed hem pijn. Maar hij stuurde duizenden kleine en grote boodschappers de lucht in met een ring, telkens weer en met een glimlach. En ik ben zeker dat het daar in Zulte steeds een goed gevoel en veel voldoening gaf als er een antwoord terug kwam, soms van heel ver
Wij verwoorden hier het medeleven van velen. Hij was op een heel gewone manier een heel belangrijke schakel in het bewustwordingsproces dat natuur en de bescherming ervan erg belangrijk is. Hij heeft die gedachte ook meegegeven aan zijn opvolgers, in de eerste plaats aan zijn zonen Wim en Jo en zijn dochter Greet. Maar ook aan zijn vrienden ringers en de velen die met hem in het veld waren. Hij stond zelden vooraan in de rij maar was een stille werker die bergen verzet heeft. Zo zullen we hem ook steeds blijven herinneren, zo zullen we hem ook erg missen!
Daniel wordt vandaag 30 mei in Waregem uitgeleide gedaan. We zullen er zijn, sommigen iets verder weg, maar allen met een warm hart en veel respect.
14-01-2009 door BHE
Vogels kijken? Ook voor u!

- drie theorieavonden (vrijdagavonden 6, 13 en 27 maart 2009)
- drie buitenactiviteiten (zondagvoormid-dagen 22 maart watervogeltocht langs de Schelde, zo 5 april vroegemorgentocht te Maarke, 19 april 2009 vogeltocht te Ronse)
De theorielessen gaan door in de Parochiale Zaal van Etikhove (Nederholbeekstraat 30, 9680 Etikhove-Maarkedal), vangen stipt aan om 20u en eindigen omstreeks 22u30. Deuren en bar open vanaf 19u30.
Kostprijs: 15 EUR voor leden, 20 EUR voor niet-leden, 10 EUR voor -18-jarigen. Als inschrijving geldt (enkel) een overschrijving op rekeningnr. 001-5483165-25 van Natuurpunt Vlaamse Ardennen, Berkenstraat 15, 9680 Maarkedal, met ver-melding van vogelcursus. Om praktische redenen wordt het aantal inschrijvingen beperkt.
Inlichtingen:
Tel. 0475/34 65 86 of
Paul@vwg-vlaamseardennenplus.be
05-01-2009 door NGE
Aalscholver petitie

Aalscholvers blijven ook nu nog de nodige controverse uitlokken. Dat blijkt ondermeer uit het lobbywerk van zowel de Belgische als de Europese sportvissers die alles in het werk stellen om de Aalscholver zijn beschermde status te ontnemen. Vogelbescherming Vlaanderen wil met een tegenpetitie de hengelsportlobby weerwerk geven.
Lees meer en teken de petitie op:
http://www.vogelbescherming.be/site/index.php?option=com_content&view=category&id=67&Itemid=168
20-11-2008 door BHE
Internationaal Natuurfotografie Festival

Een heel weekend zullen er projecties en live presentaties te zien zijn van natuurfotografen uit binnen- en buitenland. Verdeeld over vier dagdelen komen 5 buitenlandse toppers en 5 Vlaamse natuurfotografen hun ding doen “on stage”, afgewisseld met in totaal 20 korte projecties over een brede waaier aan natuurbestemmingen en onderwerpen.
Ter gelegenheid van het festival heeft de BVNF 120 foto’s van aangesloten natuurfotografen verzameld in een prachtig boek, dat op het festival te koop zal worden aangeboden. Er zullen ook 3 fototentoonstellingen met in totaal 200 foto’s gratis te bezichtigen zijn.
Heeft u interesse, neem dan een kijkje op http://www.natuurfotofestival.be
Voor toegangstickets kan u terecht op http://www.terdilft.be/ (rechts bovenaan de homepage staat de link om uw genummerde plaats kiezen) of via reservaties@terdilft.be
U heeft er in 2005 misschien al van genoten, wacht niet tot in 2011 voor de volgende editie!
02-11-2008 door NGE
Punt-transect-tellingen in het Burreken

De werkwijze in het kort: telkens 5 minuten stilstaan op elk vooraf bepaald punt (totaal:12) en ondertussen alles noteren wat je ziet. Het leverde 42 soorten op en meer dan 600 waargenomen vogels. Een Eekhoorn liet zich ook even zien. 19 Grauwe ganzen passeerden laag over zodat we het geluid van hun vleugels hoorden.
In december doen we het nog een laatste keer...
Tellers van dienst: LVDL en NGE.Voor meer info: contacteer Gunther Groenez.
02-09-2008 door PVDB
Verslag tocht Harchies

Het beloofde een mooie voormiddag te worden met stralend weer.
Eens uit te auto gestapt, begroetten de eerste tjiftjaffen ons al.
Vanaf de dijk bij de eerste plassen hoorden we te typische zang van verschillende Cetti’s zangers en tussen de struiken door zagen we al 8 Grote zilverreigers. Op de kleine plas zat een nonnetje en ook een Geoorde fuut het ons heel lastig te maken door voortdurend onder te duiken. Een Ijsvogel flitste voorbij.
Bij de plas van Hensies liet een Bruine kiekendief zich fraai bekijken. De tweede schuilhut aldaar is altijd een hoogtepunt van de tocht. We zagen er een roerdomp vliegen, er kwam een visarend een toertje boven onze hoofden maken (om hem voor de rest van de voormiddag niet meer terug te zien) en er zaten onder andere een Brilduiker (met ring), 1 m. Witoogeend (voor zover die zuiver was), enkele Zomertalingen en nog veel meer.
Ijsvogels, zilverreigers (grote en kleine) en Boomvalken bij de vleet.
Als vroegtijdige apotheose passeerde een groep van 22 Ooievaars (weliswaar op ruime afstand).
Een goed gevulde voormiddag dus!
04-08-2008 door BHE
Kleine site update
Onze website staat nu al ruim 2 jaar online en in die tijd hebben jullie meer dan 14.000 waarnemingen ingegeven. Hierdoor werd onze database wat trager, maar door alle waarnemingen voor 2008 te archiveren, loopt alles weer vlot. Het is dus vanaf nu enkel mogelijk om de waarnemingen vanaf 2008 te bekijken. Oudere waarnemingen kunnen natuurlijk nog steeds bij ons opgevraagd worden.Voor de rest zijn er nog een aantal kleinere aanpassingen gebeurd. Jullie zullen daar niet echt veel van merken, het is vooral optimalisatie van de code.
14-07-2008 door DDG
Najaarstrek komt stilletjes op gang

Gegevens van broedvogels zijn echter zeer waardevol! Ze zijn als het ware een maatstaf voor de kwaliteit van onze natuur. Laat broedvogelgegevens dan ook niet achter in je gedachten, maar geef ze door op onze website! Kwetsbare soorten kan je steeds invoeren en verborgen houden op onze site. Zo worden de gegevens bewaard, maar kan je toch verstoring vermijden.
Wie goed rondspeurt merkt echter al dat de najaarstrek stilletjes in gang schiet. Het startschot wordt gegeven door onze steltlopers, vaak adulte exemplaren, van welke het broedsel mislukt is. Oeverlopers lopen weer zenuwachtig rond op de boorden van Leie en Schelde, Witgatjes zijn weer te vinden aan weideplasjes. Groenpootruiters vallen soms hoog uit de lucht om- na een minuut heen en weer pikken- weer onmiddellijk verder te trekken. Ook kan het interessant zijn kleinere meeuwen te checken. Met wat geluk haal je er rondzwervende Zwartkopmeeuwen uit.
Deze kalmere periode kan ook de ideale gelegenheid zijn om je notaboekjes uit te pluizen en je vergeten waarnemingen in te voeren.
Vergeet alvast op warme zomeravonden niet te genieten van de duizelingwekkende achtervolgingsvluchten van de Gierzwaluwen. Voor je het weet zijn ze alweer op weg naar Afrika…
01-02-2008 door BHE
Vogels Voeren en Beloeren

Hoe tellen?
Na het voederen een half uurtje of iets langer tellen levert reeds genoeg gegevens op om een goed beeld te vormen van de vogelrijkdom in je tuin. Noteer per soort het grootste aantal dat je op hetzelfde moment hebt geteld op of nabij de voederplaats.
Een voorbeeld: op 3 februari zie je op 9u34 drie koolmezen op de plank, op 9u58 vier op de plank en 1 aan de vetbol, op 10u geen en op 10u13 vier. In dit geval vul je op het formulier naast koolmees het getal vijf.
Je hoeft niet op beide dagen waar te nemen! Maar het mag.
Noteer ook soorten die niet in de lijst van 20 vogelsoorten op het formulier voorkomen als ze de voederplaats bezoeken. Die lijst van 20 is enkel een hulpmiddel om snel de waarnemingen te noteren.
Voor meer informatie en om je gegevens door te geven, bezoek: http://www.natuurpunt.be/default.asp?ID=924
20-01-2008 door BHE
Vogels kijken ook voor u!

Er zijn 3 theorieavonden (vrijdagavond 7, 14 en 21 maart 2008) en 3 buitenactiviteiten (zondag 16 maart watervogeltelling tocht langs de Schelde, 13 april vroegemorgentocht en 27 april vogelwandeling)
De theorieavonden gaan door in het ontmoetingscentrum van Leeuwergem (Gentse Steenweg 306, Leeuwergem-Zottegem, vlak bij de kerk van Leeuwergem) en vangen aan om 20u.
Kostprijs: 10€ voor leden en 15€ voor niet-leden. Als inschrijving geldt een overschrijving op rekeningnummer 920-1016321-35 van Natuurpunt Zwalm.vallei met vermelding vogelcursus.
Inlichtingen:
Tel. 0475 34 65 86 of paul@vwg-vlaamseardennenplus.be
Bekijk onze flyer
19-01-2008 door NGE
Hey gull…
Op 19 januari 2008 werd de jaarlijkse nationale telling van meeuwenslaapplaatsen uitgevoerd. In ons afdelingsgebied zijn er al jarenlang 2 meeuwenslaapplaatsen. De Donkvijver in Oudenaarde en de Callemoeievijver te Nazareth. De totalen van de schattingen op de twee plassen: 5300 Kokmeeuwen, 320 Stormmeeuwen, 55 Zilvermeeuwen, 4 Kleine mantelmeeuwen (allen adult), 1 Geelpootmeeuw (1e wi), 1 Pontische meeuw (1e wi).De Callemoeie had ook deze keer veruit de meeste meeuwen. De hoeveelheden van de Donkvijver worden steeds geringer. Er wordt dan ook ’s nachts illegaal op de Donkvijver gevaren door vissers. Tellers van dienst waren DDG en NGE.13-01-2008 door NGE
Aalscholvers bij ons – deel II
Op 12 januari vond de tweede slaapplaatstelling voor Aalscholvers plaats voor deze winter. In onze regio werden op die avond weer op dezelfde twee plaatsen overnachtende aalscholvers gevonden. In de Reytmeersen kwamen 91 vogels slapen; in de Leyhoek waren het er 105.In Zingem, Eine en Nazareth werden geen overnachtende vogels gevonden. Het aantal is dus in dezelfde grootteorde als bij de vorige telling. Aan de deelnemers van dit project: hartelijk dank!
Aan diegenen die niet deelnemen, maar wél een overnachtingsplaats weten zijn in ons afdelingsgebied: laat het ons AUB weten, zodat wij deze mee kunnen tellen bij de volgende telling!
06-01-2008 door GGR
Inventarisatie van stand- en broedvogels in het Burreken 2008
Oproep tot medewerking!Enige tijd geleden heeft de werkgroep rondom het Burreken aan de vogelwerkgroep gevraagd om een deftige inventarisatie uit te voeren op de beheersgronden van het reservaat met als doel toch een beeld te krijgen van de bestaande populatie van broedvogels en andere voorkomende standvogels.
Met veel plezier heeft de vogelwerkgroep unaniem dit project goedgekeurd.
Onder leiding van mezelf zullen we doorheen het jaar op vaste data’s een aantal rondes lopen volgens een voorafbepaald gestructureerde vorm met de bedoeling dit project nog eens te kunnen herhalen binnen x-aantal jaren. Op manier kunnen we gegevens vergelijken.
Niet alleen de gegevens die zijn vergaard tijdens die tochten zijn belangrijk maar ook tevens de losse waarnemingen. Geregeld zullen ook leden van de vogelwerkgroep een bezoek brengen aan het reservaat om losse gegevens te verzamelen.
Ik kan me voorstellen dat veel mensen het gebied bezoeken tijdens een zonnige dag.
Het zou ons verheugen mocht U de vogelwaarnemingen die U tijdens U bezoek heeft gedaan te mogen ontvangen. Het zou spijtig zijn die belangrijke gegevens te ontlopen. Ze zijn van GOUDWAARDE !!!
Hier vindt U een kaartje van het Burreken met een aantal punten erop.
Mocht U de waarnemingen kunnen lateren bij het dichtstbijzijnde punt waar U de vogel heeft opgemerkt zou dat ideaal zijn. Het speelt echter geen rol indien U de vogel pleisterend of overvliegend heeft opgemerkt.
Bijvoorbeeld
Naam : Gunther Groenez
Datum: 21-03-2008
Pnt 3 : Goudhaan 3 , Vink 4, Bosduif 8, enz..
Pnt 8, 61 Kraai, 2 Roek, 1 Witte Kwik, enz …
Pnt 12: Boomklever 4, boomkruiiper 2, Buizerd 1, Wespendief 1, enz…
Enz …
Natuurlijk wordt de naam van de waarnemer vermeld in het verslag dat zal worden opgemaakt in 2009. Indien U dit verslag wenst te ontvangen na opmaak, gelieve dan Uw e-mailadres op te geven.
U kan Uw gegevens te allen tijde doorsturen naar de coördinator gunther.groenez@pandora.be .
We hopen met deze oproep toch aan een hoog aantal losse waarnemingen te mogen noteren.
Alvast hartelijk dank voor Uw inspanning om de gegevens te noteren en door te sturen in dit jaar 2008 .
28-12-2007 door DDG
Blauwe Kiekendief

Om een beter beeld te krijgen over waar ze deze winter overal vertoeven, vraagt de vogelwerkgroep om extra aandacht te besteden aan deze soort en deze in te geven op onze site. Dit zou kunnen uitmonden in een artikeltje voor Meander. Indien mogelijk vragen we de waarnemers ook om de soort te determineren op niveau van geslacht/leeftijd. Adulte mannetjes zijn gemakkelijk te herkennen. Het onderscheid tussen een vrouwtje en juveniel is al wat moeilijker. Lukt dit niet om het onderscheid te maken, dan vragen we om bij opmerkingen Vr/juv te noteren.
We zijn vrijwel zeker dat er in de regio een slaapplaats is van Blauwe Kiekendieven.Uitkijken dus bij valavond want dan verzamelen ze in vochtige terreinen (ruige percelen in weidelandschap) of akkers met lage begroeiing. Vind je zo een slaapplaats, laat het zeker weten! Ook andere waarnemingen die je overdag of in de schemering tegenkomt zijn meer dan welkom. Een groepje Kneus, een Torenvalk, een Ransuil, of met wat geluk een Velduil! Dit is immers een soort die in sommige winters parallel aan de blauwe kiekendief in onze streek opduikt in dezelde biotopen.
17-11-2007 door NGE
Aalscholvers bij ons
Op 17 november 2007 vond de eerste slaapplaatstelling voor Aalscholvers plaats voor deze winter. In onze regio werden op die avond twee belangrijke overnachtingsplaatsen geteld. In de Reytmeersen kwamen 79 vogels slapen; in de Leyhoek waren het er 103. Aan de deelnemers van dit project: hartelijk dank!26-09-2007 door BHE
Vogeljacht in Spanje aangeklaagd
Spaanse (Catalaanse) natuurbehoudsverenigingen verzetten zicht tegen plannen van hun regering om terug "traditionele" vogelvangst met lijmstokken toe te laten. Ze vragen internationale steun met deze petitie.23-09-2007 door BHE
Matkop en Glanskop

Je kan hier alvast de pdf downloaden.
08-07-2007 door NGE
Kleine rietgans opgenomen
Gaandeweg verkoos de gans toch het gezelschap van de brandganzen en maanden aan een stuk trok hij met hen op en pendelde hij tussen de Langemeersen en de Donkvijver.
Het werd wat stiller rond het beestje, want veel vogelkijkers gaan ’s zomers de Donkvijver niet opzoeken wegens te weinig vogels te zien.
Bij een vlinderinventarisatieronde op 8 juli 2007 werd de vogel teruggevonden aan de oever van de Donkvijver. Hij lag er maar wat slapjes bij en had duidelijk moeite om op zijn beide poten te staan: één poot was sterk verdikt. Zijn kompanen, de brandganzen, liepen wat verder op het grasplein met hun kroost, duidelijk in betere conditie. De groep Brandganzen heeft trouwens goed geboerd deze zomer: de groep is uitgebreid tot 24 ex.
Mede doordat de Kleine rietgans aan het ruien was, liet hij zich makkelijk vangen met het vlindernet. In het vogelasiel van Merelbeke werd hij met de beste zorgen omringd. Hij stelde het enkele dagen goed, maar op 14 juli vond de asielhouder hem dood. De dierenarts kon -behalve de poot met vochtophoping- weinig abnormaals vaststellen. Mogelijk is de gans gestorven van ouderdom.Of hij nu wild was, zullen we wel nooit achterhalen. Feit is wel dat deze ongeringde vogel oorspronkelijk vrij schuw was en in de trekperiode aankwam. Bovendien was ook op het einde van de winter van 2005-2006 enige tijd een Kleine rietgans aanwezig in dezelfde streek. Deze vogel zocht het gezelschap op van de toen aanwezige rietganzen… zou het de zelfde vogel zijn geweest?
In elk geval kunnen we deze Kleine rietgans niet zomaar afdoen als “een exoot”.